c S
Madžarski Mol nepričakovano umaknil tožbo proti Hrvaški zaradi Ine 20.12.2018 07:21 Zagreb, 19. decembra (STA) - Madžarska energetska družba Mol je nenadoma in brez pojasnil umaknila tožbo proti Hrvaški, ki je bila vložena na sodišču v Washingtonu, poroča danes Večernji list. Kot dodaja, v Molu niso želeli komentirati svoje odločitve o umiku iz postopka, čeprav so v Ženevi že dobili arbitražo proti Hrvaški v primeru Ine.

Mol je septembra ustavil postopek, ki so ga sprožili decembra lani na sodišču v Washingtonu, da bi ameriško sodišče priznalo in sprejelo arbitražno odločitev arbitražne komisije ZN za trgovsko pravo (UNCITRAL) v Ženevi, piše zagrebški časnik.

Hrvaški premier Andrej Plenković je danes izjavil, da ni presenečen nad odločitvijo Mola o umiku tožbe ter da je treba madžarsko energetsko družbo vprašati, ali je šlo za "znamenje dobre volje".

Kot je dejal novinarjem v Pakracu po seji sveta hrvaške vlade za Slavonijo, Baranjo in Srem, je bila odločitev Mola sprejeta občutno prej, preden je madžarski premier Viktor Orban obiskal Zagreb v začetku decembra.

"Prizadevamo si urediti nakopičene probleme, ki zaradi celotnega dosjeja Ina-Mol obremenjujejo odnose med Hrvaško in Madžarsko," je še dejal Plenković. Kot je dodal, je hrvaška vlada izbrala svetovalce v okviru nadaljevanja priprav za prevzem delnic Ine od Mola. Plenković je napovedal vrnitev Ine v hrvaške roke ob božiču leta 2016.

Hrvaška je leta 2014 sprožila arbitražni postopek proti Molu v Ženevi zaradi upravljavskih pravic v Ini kot odgovor na madžarsko tožbo proti hrvaški vladi na mednarodnem sodišču za urejanje investicijskih sporov v Washingtonu iz leta 2013, a so arbitražni sodniki leta 2016 odločili v prid madžarski družbi.

Hrvaška prizadevanja so propadla, potem ko je hrvaško pravosodje razveljavilo postopek, med katerim so v sicer še nepravnomočni sodbi potrdili, da je nekdanji hrvaški premier Ivo Sanader prejel deset milijonov evrov podkupnine od šefa Mola Zsolta Hernadija za prevzem upravljavskih pravic v Ini, čeprav Mol nima večinskega deleža v hrvaški družbi. Medtem so v Zagrebu začeli vnovični postopek proti Sanaderju in Hernadiju v primeru Ina.

Mol je s tožbo v Washingtonu nameravali zagotoviti, da bi arbitražno odločitev iz Ženeve potrdili v skladu z zakonodajo ZDA, še piše Večernji list. Dodaja, da je bila Molova lanska tožba v Washingtonu samo taktična poteza, da bi dodatno okrepili svoj položaj med arbitražnim postopkom iz leta 2013.

Zagrebški časnik se sprašuje, ali je tudi umik tožbe taktičen korak ter ali se v ozadju morda pripravlja dogovor, ki bi preprečil še eno "hrvaško polomijo" v Washingtonu.

Umik madžarske tožbe umešča tudi v širši kontekst odnosov med Hrvaško in Madžarsko ter omenja "zanimivo naključje", da so 12. septembra poslanci HDZ v Evropskem parlamentu podprli madžarskega premierja Viktorja Orbana. Budimpešta je zatem umaknila blokado hrvaškega vstopa v Organizacijo za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) ter nato 24. septembra tudi tožbo v Washingtonu.