c S
Aktivnosti za črpanje sredstev EU se intenzivno nadaljujejo 20.12.2018 07:21 Ljubljana, 19. decembra (STA) - Ministrstvo za finance in služba vlade za razvoj intenzivno nadaljujeta z aktivnostmi za črpanje evropskih kohezijskih sredstev. Podatki o višini upravičenih sredstev, ki jih mora Slovenija potrditi Evropski komisiji, se sicer dnevno spreminjajo, v torek je ministrstvo certificiralo zahtevke v višini 35 milijonov evrov, so sporočili z ministrstva.

Kot še navajajo, mora Slovenija do konca leta 2018 na Evropsko komisijo poslati zahtevke za plačilo v višini finančnega načrta za leto 2015, zmanjšano za prejeta letna predplačila. Končna obveznost Slovenije za leto 2015 znaša 304 milijone evrov.

"Ker smo v letošnjem letu v Bruselj poslali zahtevke v višini 271 milijonov evrov, je treba do konca leta Evropski komisiji certificirati še zahtevke v višini 33 milijonov evrov. Ministrstvo za finance intenzivno nadaljuje z aktivnostmi, ki jih bo predvidoma zaključilo do konca letošnjega leta," so še navedli.

Še v ponedeljek je sicer državna sekretarka na službi vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko (SVRK) Nevenka Ribič govorila o ogroženih 68 milijonih evrov. Te bi lahko namreč trajno izgubili, če zahtevkov zanje ne bi uspeli spraviti skozi sistem potrjevanja do konca leta. V torek sredi dneva je ta številka padla na 44 milijonov, danes torej na 33. Obeta se torej, da bi lahko počrpali vsa kohezijska sredstva, dodeljena v letu 2015, za katera se rok izteče konec tega leta.

Ob tem so v SVRK danes navedli, da je njihova služba iz svojega v informacijski sistem ministrstva za finance že uspešno prenesla vso potrebno višino plačanih izdatkov za leto 2015. Sporni informacijski sistem e-MA, ki ga uporablja SVRK, torej ne ogroža več evropskih evrov.

Kot so danes dodatno spomnili na omenjeni vladni službi, ki je organ upravljanja za evropske strukturne sklade in Kohezijski sklad, je še oktobra Sloveniji zaradi samodejnega prenehanja obveznosti grozila potencialna izguba sredstev v višini 183 milijonov evrov. Pri izvajanju kohezijske politike EU namreč velja pravilo, da morajo biti odobrena sredstva oz. t. i. pravice porabe za posamezno leto porabljene do konca tretjega leta po dodelitvi.

Oktobra je sicer odstopil dotedanji minister, pristojen za kohezijsko politiko, Marko Bandelli, DZ pa prav danes potrjuje njegovega naslednika Iztoka Puriča. Bandellijeva ekipa je sicer napovedala intenziviranje dela na tem področju, hkrati pa prst uperila na nekdanjo ekipo Alenke Smerkolj, ki da se je s težavami pri črpanju, za katere je v veliki meri krivo neustrezno delovanje informacijskega sistema, spopadla prepočasi in preslabo. Zaradi teh očitkov bo moral z aktualne funkcije namestnika generalnega sekretarja vlade oditi tudi Igor Lakota, sicer vodja kabineta Smerkoljeve.

Lakota je sicer očitke zanikal in pospešenost črpanja v zadnjem delu leta pripisal odločitvi Smerkoljeve, da v začetku leta 2018 zamenja zunanjega izvajalca, s katerim so sodelovali pri informacijskem sistemu, novi pa da je do konca poletja uspel odpraviti najbolj pereče težave, zato ima novo vodstvo vladne službe lažje delo. Dodatno je bil še s tremi nekdanjimi sodelavci SVRK kritičen do vladne odločitve iz leta 2014, da ohrani ločena informacijska sistema na omenjeni vladni službi in ministrstvu za finance, namesto, da bi ju poenotili.

Prav tako je Lakota že v ponedeljek za STA napovedal, da bodo zahtevki s SVRK na ministrstvo za finance do konca preneseni do danes in da so navedbe o ogroženosti sredstev nerealne. Na SVRK so danes sicer navedli, da težave pri delovanju informacijskega sistema e-MA še vedno niso v celoti odpravljene, zato zagotovitev nemotenega delovanja ostaja ena ključnih prioritet službe tudi v prvem polletju prihodnjega leta.

Partnerski sporazum med Evropsko komisijo in Slovenijo za obdobje 2014-2020 Sloveniji po spremembi operativnega programa v decembru 2017 omogoča dostop do skupno 4,17 milijarde evrov sredstev, od tega 3,07 milijarde iz evropske kohezijske politike.

V okviru izvajanja slednje je bilo po podatkih SVRK od januarja 2014 do 18. decembra 2018 izdanih za 2,29 milijarde evrov odločitev o finančni podpori EU za projekte, programe oz. javne razpise. Od tega so pogodbe podpisane za 1,83 milijarde evrov, iz državnega proračuna so upravičencem že izplačali 539,7 milijona evrov, Slovenija pa je Evropski komisiji posredovala za skoraj 434,7 milijona evrov zahtevkov za povračila.