c S
Ministri EU o zakonski podlagi za čisto energijo 20.12.2018 07:21 Bruselj, 19. decembra (STA) - Svet EU za energijo je na današnjem zasedanju največ pozornosti namenil zimskemu svežnju sedmih zakonodajnih predlogov za čisto energijo za vse Evropejce. Slovenija je izpostavila težave pri umeščanju velikih projektov obnovljivih virov energije v prostor in potrebo po iskanju skupnih evropskih rešitev za to težavo.

Države članice so se na zasedanju, ki se ga je udeležila tudi ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek, seznanile z zaključkom pogajanj o zakonodajnih predlogih, ki prinašajo pomembne novosti za podnebno-energetske cilje EU do 2030 in delovanje elektroenergetskega trga, ter izmenjale mnenja o dolgoročni strategiji EU za zmanjšanje emisij toplogrednih plinov v skladu s pariškim podnebnim sporazumom, so sporočili z ministrstva za infrastrukturo.

Že junija letos je bil dosežen politični dogovor med Evropsko komisijo, Evropskim parlamentom in Svetom o zakonodajnih aktih, ki določajo nove cilje EU na področju spodbujanja rabe obnovljivih virov energije in energetske učinkovitosti ter nov način upravljanja Energetske unije, so spomnili.

Akti bodo do konca letošnjega leta objavljeni v Uradnem listu EU. Ministrstvo je ob tem izpostavilo, da se je med pogajanji zaradi zahtev Evropskega parlamenta povečala ambicioznost pri ciljih EU do 2030.

Predviden delež obnovljivih virov energije tako zdaj znaša 32 namesto 27 odstotkov, izboljšava energetske učinkovitosti pa naj bi bila 32,5-odstotna, in ne 27-odstotna. Nacionalni deleži niso določeni, a Bruselj pričakuje, da bo vsaka država prispevala sorazmerno breme. Slovenija bo cilje določala v nacionalnem energetsko-podnebnem načrtu, ki bo moral biti sprejet najpozneje do konca prihodnjega leta.

Svet je opravil tudi politično razpravo o dolgoročni strategiji EU za zmanjšanje emisij toplogrednih plinov skladno s pariškim sporazumom. Slovenija je v svojem prispevku izpostavila težave pri umeščanju velikih projektov obnovljivih virov energije v prostor in potrebo po iskanju skupnih evropskih rešitev za to težavo.

Ministri so se na zasedanju seznanili tudi z nedavnimi dogodki na področju zunanjih energetskih odnosov, s stanjem pogajanj o reviziji plinske direktive in reviziji uredbe o instrumentu za povezovanje Evrope ter z delovnim programom prihodnjega romunskega predsedstva.

Bratuškova se je ob robu zasedanja srečala tudi s podpredsednikom Evropske komisije, odgovornim za energetsko unijo, Marošem Šefčovičem ter s komisarjem za podnebne ukrepe in energijo Miguelom Ariasom Canetejem.