c S
Vodstvo Juteksa zavrača navedbe sindikata glede dviga plač 20.12.2018 07:24 Žalec, 19. decembra (STA) - Vodstvo žalskega Juteksa je danes zavrnilo torkove navedbe sindikata o 58-odstotnem dvigu plač. Kot so poudarili, so se dogovorili za štiriodstotni realni dvig plač, višjega dviga pa bodo deležni le tisti zaposleni, katerih osnovne plače ob štiriodstotnem dvigu ne bi dosegle višine minimalne plače.

Kot je v sporočilu zapisal generalni direktor Juteksa Dušan Štiherl, je primerjava s panožno kolektivno pogodbe kovinske industrije, ki jo je navedla Konfederacija slovenskih sindikatov (KSS), "povsem brezpredmetna in kaže na nepoznavanje panoge, v kateri sindikat KSS sodeluje na pogajanjih". Brezpredmetno je po njegovih besedah tudi sklicevanje na kolektivno pogodbo za kemijsko in gumarsko industrijo, saj je ta prenehala veljati že 30. marca 2014.

"Sindikat KSS je v pogajanjih večkrat pokazal, da ne pozna plačnega sistema v družbi, kar dodatno dokazuje izjava, da so se plače diplomiranih inženirjev dvignile za 42 odstotkov. Za toliko se je sicer res dvignila izhodiščna plača za sedmi tarifni razred, vendar v tem in posameznih drugih razredih ni prišlo do linearnega povišanja plač, temveč so se izbrisali plačilni razredi, v katere niso razvrščena nobena delovna mesta oziroma zaposleni," je pojasnil Štiherl.

Vodstvo in predstavniki zaposlenih so se po njegovih besedah za vse zaposlene dogovorili za štiriodstotni realni dvig plač, ki bo veljal s prihodnjim letom. Višjega dviga bodo deležni samo tisti zaposleni, katerih osnovne plače ob štiriodstotnem dvigu ne bi dosegle višine minimalne plače, ki je odslej najnižja osnovna plača v podjetju. Skladno s tem dogovorom so podpisali ustrezen aneks h kolektivni pogodbi in usklajene interne akte.

KSS je na svojih spletnih straneh v torek zapisal, da je stavkovni odbor delavcev Juteksa ob njihovi pomoči z vodstvom podjetja dosegel sporazum o dvigu plač. Najnižje plačani delavec v podjetju bo po novem od 1. januarja imel izhodiščno bruto plačo v višini z zakonom določene minimalne plače 886,63 evra, kar je bila osnovna stavkovna zahteva.

Dosežena plača za zaposlene naj bi po navedbah sindikata tako predstavljala 58 odstotkov višjo plačo od dosedanjih plač in 86 odstotkov višjo plačo od določene plače za prvi tarifni razred s kolektivno pogodbo kovinske industrije.