c S
Balogh odstopil z mesta glavnega izvršnega direktorja DUTB 20.12.2018 07:24 Ljubljana, 19. decembra (STA) - Upravni odbor Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) v novi sestavi je danes za predsednika upravnega odbora imenoval Tomaža Beska in se seznanil z odstopom glavnega izvršnega direktorja Imreta Balogha. Njegove naloge bosta začasno prevzela preostala izvršna direktorja, so sporočili iz DUTB.

"Imre Balogh se je za odstop odločil predvsem iz osebnih razlogov, saj sodi, da je po treh letih vodenja v DUTB in petih letih dela v Sloveniji, ko je bil razpet med poslovnim in zasebnim življenjem, napočil čas, da da prednost slednjemu," so zapisali v DUTB in dodali, da bo Balogh svojo funkcijo v DUTB zaključil januarja 2019.

Odgovornosti glavnega izvršnega direktorja bosta s prerazporeditvijo nalog prevzela preostala izvršna direktorja Andrej Prebil in Jože Jaklin. Predaja poslov bo potekala v naslednjih dneh, so še navedli v DUTB.

Kadrovske menjave v vodstvu DUTB se tako nadaljujejo. Do Baloghove odločitve za odstop s položaja namreč prihaja skoraj dva tedna po tem, ko je vlada iz upravnega odbora DUTB odpoklicala predsednika Miha Juharta in za neizvršnega direktorja imenovala Beska. Vlada je nato v vlogi skupščine za neizvršnega direktorja t. i. slabe banke prejšnji teden imenovala še Marka Tišmo.

Razlog za Juhartov odpoklic so bile ugotovitve interne revizije na DUTB, da so bile pri prodaji zemljišča, na katerem tovarno gradi švicarski Lonstroff, storjene nepravilnosti in da niso bili spoštovani interni akti.

Po informacijah Siola so neizvršni direktorji DUTB pred današnjo sejo upravnega odbora pripravljali gradivo za Baloghovo razrešitev iz krivdnih razlogov. Omenjena revizija namreč med odgovornimi osebami za posel z zemljiščem v Logatcu izpostavlja tudi Balogha.

Ta naj bi po pisanju Siola danes ugotovil, da ima le dve možnosti - razrešitev ali odstop - in se je odločil oditi sam. Glavnega izvršnega direktorja so doslej iskali z mednarodnim razpisom.

V upravnem odboru sta trenutno poleg Beska in Tišme neizvršna direktorja še Mitja Križaj in Juan Barba Silvela, ki pa se neuradno s položaja poslavlja.

Neizvršni direktorji DUTB so Balogha za glavnega izvršnega direktorja sicer imenovali septembra 2016, t. i. slabo banko pa je začasno vodil že od oktobra 2015. Pred tem je bil neizvršni direktor. Položaj je prevzel po odhodu Šveda Torbjörna Manssona zaradi kršitev vladne plačne politike, ki je odnesla tudi takratnega predsednika upravnega odbora Larsa Nyberga. Njegov mandat bi se iztekel leta 2021.

Balogh je v Slovenijo prišel leta 2013, ko se je pridružil izredni upravi vmes likvidirane Probanke, katere preostalo premoženje je bilo pripojeno DUTB. Po neuradnih podatkih medijev naj bi Balogha priporočil sonarodnjak Istvan P. Szekely z generalnega direktorata Evropske komisije za gospodarske in denarne zadeve, ki je bil dolgo časa odgovoren za Slovenijo.