c S
Evropske borze končale v zelenem 20.12.2018 07:24 London/Frankfurt/Pariz, 19. decembra (STA) - Indeksi na pomembnejših evropskih borzah so današnje trgovanje končali večinoma v zelenem. Vlagatelje je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP spodbudila odločitev Bruslja, ki je prižgal zeleno luč proračunskemu predlogu Italije. Zvišale so se tudi cene nafte in tečaj evra.

Evropska komisija in Italija sta dosegli uradni dogovor glede predloga italijanskega proračuna za prihodnje leto, je sporočil podpredsednik komisije Valdis Dombrovskis. Rešitev po njegovih besedah ni idealna, je pa dovolj dobra, da proti Italiji ne bo treba sprožiti postopka zaradi previsokega primanjkljaja.

Kot je dejal Dombrovskis, je dogovor rezultat intenzivnih pogajanj v zadnjih dveh tednih. Bruselj je v zameno za popuščanje ponudil nekaj fleksibilnosti pri izračunu odstopanja predloga. Med drugim je v luči avgustovskega zrušenja viadukta v Genovi dopustil večje proračunske izdatke za posodobitev prometne infrastrukture.

"Dogovor predstavlja zmago dialoga nad nesoglasji," je dejal evropski komisar za gospodarske in finančne zadeve Pierre Moscovici, ki je že v torek zagotovil, da si z vsemi močmi prizadevajo, da proti Italiji ne bi bilo treba sprožiti postopka, katerega rezultat je lahko visoka kazen zaradi kršitve proračunskih pravil.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 je pridobil 0,37 odstotka in sklenil pri 3051,38 točke. V Milanu je FTSE MIB pridobil 1,59 odstotka, v Londonu FTSE 100 0,96 odstotka, v Parizu CAC 40 0,49 odstotka, v Frankfurtu DAX 0,24 odstotka, v Zürichu pa SMI 0,14 odstotka. Na Dunaju je ATX medtem izgubil 1,93 odstotka.

V zelenem se gibljejo tudi tečaji vrednostnih papirjev v New Yorku. Industrijski indeks Dow Jones je bil slabe štiri ure pred koncem trgovanja 1,20 odstotka nad izhodiščem. Širši indeks S&P 500 je pridobil 0,96 odstotka, tehnološki indeks Nasdaq pa 1,04 odstotka.

Tečaj evra se je glede na dolar zvišal. Okoli 18.15 je bilo treba za en evro odšteti 1,1421 dolarja, kar je 0,44 odstotka več kot ob koncu torkovega trgovanja. Evropska centralna banka je referenčni tečaj evra postavila pri 1,1405 dolarja (v torek pri 1,1377 dolarja).

Cene nafte so se občutno zvišale. Za 159-litrski sod severnomorske nafte brent, ki bo dobavljena februarja, je bilo treba popoldne po srednjeevropskem času odšteti 57,55 dolarja, kar je 1,29 dolarja več kot ob koncu torkovega trgovanja. Teksaška nafta za dobavo januarja pa se je glede na torkovo zaključno vrednost v tem času podražila za 1,31 dolarja na 47,55 dolarja.