c S
NSi za parlamentarno preiskovalno komisijo o DUTB 20.12.2018 07:28 Ljubljana, 19. decembra (STA) - Poslanci NSi bodo ob podpori vseh ostalih parlamentarnih strank vložili zahtevo za za odreditev parlamentarne preiskovalne komisije v zvezi z delovanjem Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB), so danes sporočili iz NSi.

Razloge za uvedbo preiskovalne komisije bo v četrtek na novinarski konferenci v Ljubljani v imenu predlagatelja predstavil poslanec NSi Jernej Vrtovec, sodelovali pa bodo tudi predstavniki ostalih parlamentarnih strank, ki so sopodpisale predlog za odreditev parlamentarne preiskave.

Vlada je 6. decembra iz upravnega odbora DUTB odpoklicala predsednika Miho Juharta in za neizvršnega direktorja imenovala Tomaža Beska. Juharta je odpoklicala na podlagi poročil interne revizije, ki je ugotovila, da so bile pri prodaji zemljišča v Logatcu, na katerem švicarski Lonstroff gradi tovarno, storjene nepravilnosti in nespoštovanje internih aktov.

Kot je zapisala vlada, je očitno, da je upravni odbor DUTB ministrstvu za finance prikrival ugotovljene nepravilnosti in ni zagotovil pravočasnega celovitega poročanja niti celovitega odziva na izsledke forenzične preiskave. Očitno je tudi, da upravni odbor ni pravočasno ukrepal glede na ugotovljene nepravilnosti. Kot skupščina DUTB je upravnemu odboru DUTB naložila, da nemudoma izvede ukrepe za zagotovitev skladnega, učinkovitega, gospodarnega in preglednega poslovanja DUTB, vključno z ugotavljanjem odgovornosti vpletenih.

Vlada je teden dni kasneje za neizvršnega direktorja DUTB imenovala tudi Marka Tišmo.

Upravni odbor DUTB v novi sestavi je danes za predsednika upravnega odbora imenoval Beska in se seznanil z odstopom glavnega izvršnega direktorja Imreta Balogha. Kot so sporočili iz DUTB, se je Balogh za odstop odločil predvsem iz osebnih razlogov.