c S
Ameriška centralna banka zvišala ključno obrestno mero 20.12.2018 07:28 Washington, 19. decembra (STA) - Ameriška centralna banka Federal Reserve (Fed) je danes zvišala ključno obrestno mero za 0,25 odstotne točke na raven med 2,25 in 2,50 odstotka. Za to se je odločila ob trenutnih in pričakovanih gibanjih na trgu dela in glede inflacije, je Fed objavil v izjavi po koncu dvodnevnega zasedanja.

Od zadnjega zasedanja Odbora za odprti trg Feda (FOMC) v novembru se je trg dela še okrepil, tudi gospodarska aktivnost se je močno krepila.

To je četrto letošnje zvišanje ključne obrestne mere, po kateri si banke čez noč posojajo denar, za 0,25 odstotne točke. Obrestna mera se je postopoma zviševala s praktične ničle od konca leta 2008.

Fed je danes ob tem nakazal, da bo v prihodnje upočasnil zviševanje ključne obrestne mere, pri čemer bo spremljal mednarodne gospodarske in finančne razmere ter ocenjeval njihov vpliv na gospodarske obete.

Centralni bankirji ZDA sedaj v svoji novi napovedi pričakujejo prihodnje leto le dva podobna ukrepa glede obrestnih mer, kar je eno povišanje manj, kot je Fed napovedoval doslej.

Četrto in zadnje letošnje povišanje ključne obrestne mere je bilo pričakovano ne glede na pozive predsednika ZDA Donalda Trumpa, naj Fed "razglasi zmago" in pusti obresti pri miru. FOMC je potrdil svojo neodvisnost od dnevne politike in pokazal finančnim trgom, da bo svoje delo ne glede na hrup iz Bele hiše opravljal naprej.

To je na novinarski konferenci po zasedanju FOMC jasno povedal tudi predsednik centralne banke ZDA Jerome Powell. "Politična vprašanja niso igrala nobene vloge pri odločitvi. Nič nam ne bo preprečilo, da delamo to, kar mislimo, da je prav," je dejal.

Gospodarska rast ostaja trdna in povišanje obresti je bilo potrebno ne glede na cirkus, ki ga uprizarjajo newyorški borzni indeksi, ki trenutno brez očitnih razlogov padajo. Vlagatelji imajo do konca leta še slaba dva tedna časa, da se otresejo strahu ter indekse obvarujejo pred padcem na letni ravni.

Stopnja brezposelnosti je trenutno 3,7-odstotna, kar je najmanj v zadnjih 49 letih, gospodarska rast bo po napovedih letos najmanj triodstotna, inflacija pa je na ciljni vrednosti dveh odstotkov na letni ravni.

Fed po novem za letos pričakuje triodstotno gospodarsko rast, prihodnje leto pa 2,3-odstotno. Septembrska napoved je za letos govorila o 3,1-odstotni, v prihodnjem letu pa o 2,5-odstotni rasti.

Ocena stopnje brezposelnosti v letu 2019 se ni spremenila in ostaja pri 3,5 odstotka. Predvidevanja inflacije za letos in prihodnje leto pa so se od septembra znižala za 0,1 odstotne točke na 1,9 odstotka letos in 2,0 odstotka v prihodnjem letu.

Kombinacija znamenj upočasnjevanja svetovne gospodarske rasti, umirjena inflacija, kuhanje trgovinske vojne s Kitajsko v Beli hiši in divjanje borznih indeksov pa so centralne bankirje prepričali, da skušajo z napovedjo manjšega števila višanj obresti malce umiriti strasti.

Prav tako želijo malce počakati in videti, kako se bodo zadeve razvijale. Trump vnaša negotovost s trgovinskimi spori, analitiki pa pričakujejo, da se bodo posledice steroidne injekcije davčnih olajšav prihodnje leto izpraznile. Fed je tudi poskrbel za zmanjšanje v času krize izjemno napihnjene bilance.

Predsednik Feda Powell bo imel prihodnje leto novinarsko konferenco po vsakem zasedanju FOMC, ne le na vsako četrtletje in takrat, ko se pričakuje sprememba denarne politike.

Na tokratni novinarski konferenci je med drugim dejal, da malce borznega divjanja ne bo pustilo posledic v gospodarstvu. Borzni indeksi so namreč začeli padati takoj, ko je bila objavljena odločitev o povišanju obresti, med Powellovo novinarsko konferenco pa se je padanje nadaljevalo.

Powell je dejal, da so sedaj prišli do tako imenovane nevtralne obrestne mere, ki ne pospešuje in obenem ne zavira gospodarske rasti. Naslednje povišanje obrestne mere bo pomenilo, da je politika Feda restriktivna. Powell je prepričan, da ameriške ekonomija ne potrebuje obrestne mere oziroma denarne politike, ki bi pospeševala rast, in je prav, da je ta nevtralna.

Gospodarska rast je po njegovih besedah pomagala številnim Američanom, večina članov FOMC pa meni, da bo trdna tudi v prihodnjem letu. Vidijo sicer nekaj znamenj mehčanja svetovne gospodarske rasti.

Powell je zagotovil, da denarna politika Feda ni na vnaprej začrtani poti in se bo prilagajala razmeram. Letos je bila rast pač bolj trdna od pričakovanj in so zato ključno obrestno mero povišali večkrat.