c S
SDS tudi v novem poskusu neuspešna z znižanjem dohodnine 20.12.2018 07:28 Ljubljana, 19. decembra (STA) - DZ je danes ocenil, da predlog poslanske skupine SDS za takšne spremembe zakona o dohodnini, s katerimi bi med drugim znižali stopnje po dohodninskih razredih in zvišali splošno olajšavo, ni primeren za nadaljnjo obravnavo. Podoben predlog je DZ kot neprimernega za nadaljnjo obravnavo ocenil že januarja letos.

Glavni cilj predloga novele zakona o dohodnini je bil znižanje davčne obremenitve dohodkov iz dela, s čimer bi se zvišale neto plače delavcev. Hkrati so si v SDS od ukrepa obetali povečanje konkurenčnosti slovenskega gospodarstva ter zmanjšanje stopnje brezposelnost in obsega sive ekonomije.

Po predlogu bi se stopnje obdavčitve v vseh petih dohodninskih razredih znižale za dve odstotni točki, splošna olajšava, ki jo lahko koristijo vsi zavezanci, pa bi se zvišala s sedanjih 3302 na 3500 evrov. Poleg tega naj bi se meje obstoječih petih dohodninskih razredov zvišale za 2000 evrov in bi torej zavezanci v naslednji dohodninski razred z višjo stopnjo obdavčitve napredovali nekaj pozneje kot zdaj.

Za delavca s povprečno plačo bi sprememba stopenj dohodninske lestvice pomenila v povprečju 21 evrov višjo neto mesečno plačo, dodatnih pet evrov bi mu prinesel dvig splošne olajšave, še približno 19 evrov več pa bi dobil na račun zvišanja mej dohodninskih razredov, so izračunali v SDS.

Po oceni vlade bi takšne spremembe pomenile izpad prihodkov v proračunu za 297 milijonov evrov, ob tem pa bi se zvišal le razpoložljivi dohodek zavezancev in ne bi prišlo tudi do razbremenitve gospodarstva. Ukrepov za razbremenitev plač ne bo mogoče uresničiti enostransko samo z zniževanjem davčnih bremen, je o predlogu SDS zapisala vlada, podobnega mnenja pa so bili tudi v večini preostalih poslanskih skupin. Poleg predlagateljev so ga podprli le še poslanci SNS in NSi.