c S
Paket treh socialnih zakonov NSi končal zakonodajni postopek 20.12.2018 07:28 Ljubljana, 19. decembra (STA) - DZ je danes odločil, da predlog zakona o gospodinjskem dodatku, predlog novele zakona o družinskih prejemkih in predlog spremembe zakona o vrtcih, s katerimi je želela NSi izboljšati položaj starejših žensk in družin, niso primerni za nadaljnjo obravnavo. S tem je zakonodajni postopek za omenjene predloge končan.

Že v torkovi razpravi o vseh treh predlogih so jim večinsko nasprotovali v koaliciji in Levici. Zlasti v koaliciji so sledili mnenju vlade in zagovarjali stališče, da so na področjih, ki jih obravnavajo predlogi, potrebne celovite in sistemske rešitve, medtem ko so predlagane rešitve zgolj delne. Predlogom so očitali finančno nedorečenost ter opozarjali, da bodo z novim letom že tako ali tako sproščeni nekateri varčevalni ukrepi, ki bodo prinesli več sredstev družinam.

V NSi in SDS so nasprotno menili, da bi predlog zakona o gospodinjskem dodatku pomagal pri izboljšanju socialnega položaja žensk, starejših od 65 let in s pokojninami, nižjimi od 500 evrov. Zanje je namreč predlog predvideval izplačilo 100 evrov gospodinjskega dodatka. Preostala dva predloga pa bi po mnenju predlagateljev in SDS izboljšala demografsko sliko prebivalstva, ki se iz leta v leto stara.

Predlagana novela zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih je namreč predvidevala, da bi pomoč ob rojstvu otroka zvišali z 280 evrov na 500 evrov, izplačana pa bi bila v obliki denarnih sredstev. Predvidevala je tudi zvišanje dodatka za veliko družino. Predlog spremembe zakona o vrtcih pa je predvideval uvedbo nižje cene vrtca za prvega otroka ter brezplačen vrtec za drugega in vse naslednje otroke.