c S
DZ imenoval Puriča za novega ministra za kohezijo 20.12.2018 07:28 Ljubljana, 19. decembra (STA) - DZ je danes s 45 glavi za in 40 proti imenoval Iztoka Puriča za novega ministra brez resorja, pristojnega za razvoj, strateške projekte in kohezijo. Na tem položaju bo zamenjal Marka Bandellija, ki je po dveh mesecih mandata sredi novembra odstopil zaradi očitkov o neprimerni komunikaciji in slabem delu.

Naj upokojenega 64-letnega doktorja znanosti s področja organizacijskih ved potrdijo na položaju kohezijskega ministra, je poslancem predlagal predsednik vlade Marjan Šarec.

"Pred njim je zahtevna naloga - to je izrazit napredek pri črpanju evropskih sredstev," je orisal njegove prioritete ter dodal, da se mora Slovenija enkrat za vselej "zbuditi iz sanj, kako bo Evropa financirala različne projekte, medtem ko sami nismo vešči izkoristiti vsega denarja, ki nam je na voljo."

Puriča je za novega kohezijskega ministra predlagala SAB, potem ko je moral zaradi očitkov o neprimerni komunikaciji in slabem delu odstopiti dosedanji minister Bandelli. "Izbiri SAB sem sledil tudi zaradi Puričevega zagotovila, da bo delal zavzeto, da bo delo na ministrstvu teklo," je dejal Šarec.

Da je Purič primeren kandidat za ministra, so se strinjali v vseh koalicijskih strankah. "SAB je izbrala najboljšega možnega kandidata, ki je bil ta izziv pripravljen sprejeti," je dejal Darij Krajčič (LMŠ). Spomnil je na predstavitev pred člani odborov DZ za zadeve EU in gospodarstvo, kjer je Purič povzel ključne ukrepe, ki po oceni poslancev LMŠ pomenijo pot v pravo smer k izboljšanju učinkovitosti tekoče kohezijske politike in dajejo dobro podlago tudi za novo finančno perspektivo.

Suzana Lep Šimenko (SDS) je Puriču očitala, da ni strokovnjak s področja evropskih sredstev. "O tem na predstavitvi pred odboroma ni prepričal," je dejala in opozorila, da je bila njegova predstavitev skopa, odgovori pa izredno splošni. Res se zaveda težav z informacijskim sistemom službe vlade za razvoj, a to je naloga, ki bi morala biti po njenem mnenju že opravljena.

Maša Kociper (SAB) se je strinjala, da Purič ni strokovnjak za kohezijo in razvoj, prav tako ne za črpanje evropskih sredstev. "Je pa velik strokovnjak za menedžment kadrov in doktor znanosti s področja organizacijskih ved. In ravno to se nam zdi pomembno," je pojasnila izbiro SAB.

V poslanskih skupinah NSi in SNS svojega stališča glede kandidata niso predstavili, v Levici pa so se pri glasovanju vzdržali. Kot je dejala Nataša Sukič, je na zaslišanju pred pristojnima odboroma DZ pokazal nekaj razumevanja za razvojne probleme Slovenije, zaradi česar mu ne bodo nasprotovali, "vendar pa ni podal jasne vizije in predlogov za njihovo reševanje, zato ga tudi podpreti ne moremo".

Purič, 64-letni doktor znanosti s področja organizacijskih ved, je 12 let vodil Javni gospodarski zavod Brdo, preden ga je vlada leta 2012 razrešila zaradi domnevnih nepravilnosti pri vodenju zavoda. Sodišče sicer preiskave v tej zadevi ni uvedlo. Na nedavnih lokalnih volitvah je neuspešno kandidiral za župana občine Kranj.

Pristojnima odboroma DZ za gospodarstvo in zadeve EU se je predstavil v začetku meseca, ko je med prioritetami na položaju ministra izpostavil ureditev informacijskega sistema za črpanje evropskih sredstev. Pri tem kot strokovnjak za motiviranje zaposlenih stavi na ekipno delo.

Z imenovanjem Puriča za ministra se v poslanske klopi vrača Bandelli, hkrati pa je poslanska funkcija prenehala Andreju Šušmelju.