c S
Rdeči križ bo danes volil predsednika in imenoval generalno sekretarko 20.12.2018 07:41 Ljubljana, 20. decembra (STA) - Zbor članov Rdečega križa Slovenije (RKS) bo danes izvolil novega predsednika, ki bo vodil RKS do konca junija, in generalno sekretarko. Za funkcijo predsednika kandidira Alojz Kovačič, ki je tudi edini kandidat, za nov štiriletni mandat generalne sekretarke RKS pa se potegujeta sedanja sekretarka Renata Brunskole in obramboslovka Cvetka Tomin.

Kot je za STA povedala podpredsednica in zastopnica RKS Irena Nečemer, bodo na zboru članov izvolili predsednika, ki bo RKS vodil do konca junija prihodnje leto. Takrat pa bodo na rednem zboru članov RKS volili vse organe organizacije in tudi novega predsednika za mandatno obdobje štirih let.

"To je v skladu s statutom RKS, ki pravi, da moramo na prvem naslednjem zboru članov po odstopu predsednika izvesti nadomestne volitve. Predsednik je odstopil junija in prvi zbor članov je danes," je pojasnila in dodala, da je edinega kandidata Kovačiča za mesto predsednika predlagala generalna sekretarka.

Dodala je, da bodo danes izvolili tudi podpredsednico organizacije. Za to mesto pa se tudi kot edina kandidatka poteguje Belinda Ladiha, sicer predsednica območnega združenja RK Hrastnik.

Rdeči križ je namreč trenutno brez predsednika, saj je zaradi notranjih nesoglasij junija z mesta predsednika RKS odstopil Dušan Keber.

Glavni odbor RKS je septembra razrešil zakonitega zastopnika RKS Kovačiča, uradno zaradi statuta, ki da ne dopušča dveh zakonitih zastopnikov. Kovačič je ostal član glavnega odbora, edina zakonita zastopnica RKS do izvolitve novega predsednika je Nečemerjeva.