c S
Vlada danes o proračunskem razrezu 20.12.2018 07:48 Ljubljana, 20. decembra (STA) - Vlada bo danes predvidoma obravnavala predlog razreza proračunskih odhodkov po posameznih uporabnikih za leto 2019. To bo druga proračunska seja po tisti pred dvema tednoma, na kateri je vlada zvišala zgornjo mejo odhodkov tako proračuna kot preostalih treh javnih blagajn. Rast dodeljenih sredstev tako lahko pričakujejo tudi posamezna ministrstva.

Vlada bo predvidoma potrjevala izhodišča za pripravo predloga rebalansa državnega proračuna za leto 2019 in razrez proračunskih odhodkov. Določila naj bi tudi terminski načrt priprave predloga rebalansa, so sporočili iz urada vlade za komuniciranje.

DZ je proračun za leto 2019 sprejel že novembra lani, prejšnji teden pa potrdil tudi spremembe zakona o njegovem izvrševanju, v katerem je upošteval odhodke zaradi nekaterih v zadnjem letu dni sprejetih zakonskih obveznosti. Zdaj mora vlada pripraviti predlog rebalansa, kar bo po napovedih finančnega ministra Andreja Bertonclja storila do sredine januarja.

Pri tem bo upoštevala novo zgornjo mejo odhodkov proračuna, ki jo je zaradi izboljšane gospodarske rasti pred dvema tednoma namesto pri 9,70 milijarde evrov določila v višini 10,16 milijarde evrov. Prihodki naj bi po Bertoncljevih besedah dosegli 10,33 milijarde evrov, kar pomeni proračunski presežek v višini 170 milijonov evrov oz. 0,3 odstotka BDP.

Po današnji določitvi predloga razreza odhodkov po posameznih uporabnikih bo sledila naslednja faza priprave predloga rebalansa in tudi njen najintenzivnejši del, namreč usklajevanja o natančnem razrezu porabe z ministrstvi in drugimi uporabniki. Glede usklajevanj Bertoncelj meni, da jih čaka še nekaj dela, pri tem pa bo potrebna velika mera strpnosti in razumevanja.

Vlada bi sicer morala spremembe proračuna za leto 2019 pripraviti že pred začetkom oktobra, a ji to tako hitro po prevzemu mandata 13. septembra ni uspelo.

Na dnevnem redu današnje seje je tudi predlog programa financiranja državnega proračuna za leto 2019.

Vlada bo med drugim odločala še o dodelitvi šestih milijonov evrov državne spodbude družbi Revoz za vzpostavitev proizvodne linije za novi model Renultovega clia, pri kateri naj bi zaposlitev dobilo 75 ljudi.

Pričakovati je, da bo na vladi danes že sodeloval tudi novi minister za kohezijo Iztok Purič, ki bo po sredinem imenovanju v DZ na tem položaju zamenjal Marka Bandellija. Primopredajo naj bi opravila že zjutraj.