c S
Softbankova hčerinska družba z nespodbudnim borznim začetkom 19.12.2018 14:42 Tokio, 19. decembra (STA) - Hčerinska družba japonskega tehnološkega koncerna Softbank za mobilno telefonijo je danes začela kotirati na tokijski borzi. Kljub temu da je šlo za drugo največjo javno ponudbo delnic (IPO) na svetu, je bil začetek nespodbuden. Vrednost delnic se je znižala za 14,5 odstotka, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Softbank je z javno ponudbo delnic zbral 2650 milijard jenov (20 milijard evrov), kar je globalno gledano drugi največji IPO doslej. Zaostal je le za Alibabo, ki je na borzi začela kotirati leta 2014.

Začetna cena delnice je znašala 1500 jenov, že takoj ob začetku trgovanja pa se je znižala na 1463 jenov. Končna vrednost je znašala 1282 jenov, kar je 14,5 odstotka pod izhodiščno vrednostjo.

Vodstvo družbe kljub temu ostaja optimistično in poudarja, da gre šele za začetek. Analitiki ob tem dodajajo, da čas za uvrstitev na borzo ni bil najbolj primeren, saj se Softbank sooča z očitki o umetno napihnjenih cenah.

Japonski bogataš Masayoshi Son z odcepitvijo telekomunikacijskega operaterja, Softbankovega glavnega vira prihodkov, nadaljuje s prestrukturiranjem svojega imperija. Ustanovitelj Softbanka potrebuje nov vir denarja, da bi lahko še naprej vlagal v mlada tehnološka podjetja.