c S
Izid glasovanja o novem guvernerju Banke Slovenije še negotov 19.12.2018 14:28 Ljubljana, 19. decembra (STA) - Izid glasovanja o predlogu predsednika republike Boruta Pahorja, da peti guverner slovenske centralne banke postane Boštjan Vasle, je za zdaj še nekoliko negotov. Nekatere poslanske skupine mu na tajnem glasovanju sicer napovedujejo podporo, kaže pa, da bo precej odvisno od največje poslanske skupine SDS, kjer svojega mnenja še ne razkrivajo.

V LMŠ kandidata za guvernerja ne bodo podprli. Kot je dejal vodja poslanske skupine Brane Golubović, Vasle v času razprave o tem nikoli ni bil v njihovem ožjem izboru. "Naših glasov predlog, ki ga je v DZ poslal predsednik republike, ne bo dobil," je napovedal.

Na drugi strani v SMC po besedah poslanca Gregorja Periča verjamejo, da bi Vasle lahko dobro opravljal naloge guvernerja, prav tako verjamejo, da bo danes uspešno prestal današnje glasovanje.

Glasovanje o guvernerju bo sicer tajno, a po besedah vodje poslanske skupine SD Matjaža Hana bi glede na izjave na sestanku poslanske skupine Vasle lahko dobil njihovo podporo. Ni pa želel ugibati, kako bodo ravnali poslanci ostalih poslanskih skupin.

V Levici bodo glasovali proti Vasletu, saj po mnenju koordinatorja Luke Mesca podobno kot prejšnja guvernerja zagovarja neoliberalistično usmeritev z nizkimi davki, fleksibilnim trgom dela ter pogledom "skozi oči kapitalista, ne pa delavca". Kot je dodal, Vasle tudi ni zavzel kritične distance do ravnanja bivših guvernerjev. "V zadnjih 10 letih sta bila za bančno luknjo in način njenega reševanja v enaki meri, kot so bile krive vlade, kriva zadnja dva guvernerja," je dejal.

Poslanec NSi Jernej Vrtovec je dejal le, da bodo svojo odločitev sporočili pravočasno.

Stališče SNS ni znano. "Vprašanje je, ali je primeren, vendar ga je predlagal predsednik, ki verjetno ve, zakaj," je za STA sporočil predsednik SNS Zmago Jelinčič.

Poslanka SAB Maša Kociper je pojasnila, da Vasle sicer ni bil njihova prva izbira, se pa zaveda, da pri takšnih imenovanjih ena sama stranka, sploh če je manjša, ne more kandidata izvoliti sama. Ko se je izkazalo, da Igor Masten ne uživa zadostne podpore, so morali izbirati med ostalimi kandidati in Vasle je po oceni Kociprove zelo dober kandidat.

Tudi v DeSUS bodo po napovedi predsednika stranke Karla Erjavca podprli Vasleta. "Ni pa odvisno od stranke DeSUS, ali bo izvoljen ali ne," je dodal.

V SDS morebitne podpore Vasletu pred razpravo v DZ niso komentirali.

Banka Slovenije je brez guvernerja od konca aprila, ko je na drugo delovno mesto odšel Boštjan Jazbec. V vmesnem času jo vodi Primož Dolenc, ki mu v prvem izbornem krogu za mesto guvernerja ni uspelo dobiti dovolj podpore poslancev.

Vasle, ki je 11 let vodil urad za makroekonomske analize in razvoj, po Pahorjevih navedbah uživa zadostno podporo za potrditev na položaj guvernerja s šestletnim mandatom na tajnem glasovanju. Če ga bo DZ potrdil, bo postal peti guverner slovenske centralne banke. Pred njim so Banko Slovenije vodili Jazbec, Marko Kranjec, Mitja Gaspari in France Arhar.