c S
V EU dogovor o prepovedi nepoštenih trgovinskih praks v prehranski verigi 19.12.2018 14:24 Bruselj, 19. decembra (STA) - Svet EU in Evropski parlament sta danes dosegla dogovor o prepovedi nepoštenih trgovinskih praks v prehranski verigi, ki naj bi zavarovala predvsem majhne kmetije in srednje velike proizvajalce, ki so pogosto v slabšem položaju kot večji konkurenti, so sporočili iz avstrijskega predsedstva Svetu EU.

Danes je bil dosežen politični dogovor o direktivi o nepoštenih trgovinskih praksah in odnosih med podjetji v kmetijstvu in dobavi hrane. "Želimo, da kmetje dobijo pošteno plačilo za njihove proizvode in da je priznana njihova vloga v družbi," so zapisali. Predlog direktive bosta morala Svet EU in Evropski parlament še uradno potrdili.

Dogovorjeni ukrepi, ki sledijo predlogu Evropske komisije, gredo v smeri varovanja podjetij in kmetij, ki imajo letno do 350 milijonov evrov prometa. Ukrepi pa bodo zajemali tudi varstvo potrošnikov.

Nepoštene trgovinske prakse, ki jih bodo prepovedali, so zamude pri plačilih hitro pokvarljivih živil, preklici naročil v zadnjem trenutku, enostransko ali retroaktivno spreminjanje pogodb in zahteve, da dobavitelj plača zavržene proizvode.

Po predlogu komisije bodo morale članice imenovati javni organ, ki bo v primeru dokazane kršitve pristojen za naložitev sorazmerne in odvračilne kazni. Ta organ bo lahko na lastno pobudo ali na podlagi pritožbe začel preiskave. Predlagani ukrepi sicer dopolnjujejo že obstoječe ukrepe v članicah.