c S
Nemčija zaostruje pravila za tuje neposredne investicije v strateške sektorje 19.12.2018 14:20 Berlin, 19. decembra (STA) - Nemška vlada je danes sprejela predlog sprememb zakonodaje, s katerimi bi še dodatno zaostrili nadzor nad tujimi neposrednimi investicijami tretjih držav v nekatere strateške gospodarske sektorje. V Berlinu pravijo, da ukrep ni uperjen proti Kitajski, a v Pekingu so že pozvali k skupni odgovornosti za ohranjanje svobodne trgovine.

Vlada po poročanju tujih tiskovnih agencij predlaga zakonske spremembe, s katerimi bi prag, nad katerim ima država pristojnost za poglobljeno preiskavo ozadja in potencialnih učinkov investicij, ki prihajajo iz nečlanic EU, znižali s 25 odstotkov na 10 odstotkov lastništva v nekem podjetju.

Nova pravila, ki jih mora potrditi še parlament, bodo veljala za nekaj strateških gospodarskih sektorjev. To so npr. telekomunikacije, snovanje programske opreme in varnost informacijsko-komunikacijske infrastrukture, energetika, upravljanje omrežij za prenos in distribucijo elektrike, zagotavljanje pitne vode in hrane, finančne transakcije, trgovanje z vrednostnimi papirji in izvedenimi finančnimi instrumenti, letalska industrija, železniška podjetja in ladjarji.

Država je nadzor nad investicijami okrepila že v 2017, potem ko je kitajska skupina Midea sredi 2016 prevzela proizvajalca industrijskih robotov Kuka. Takrat so razširili nabor sektorjev, v katerih lahko država izvede poglobljen nadzor investicije in podaljšali trajanje poglobljene analize, na podlagi katere lahko država določeno naložbo tudi onemogoči. Tokrat bi se te pristojnosti razširile tudi na naložbe, kjer investitor ne prevzema nadzornega deleža.

Odločitev vlade sledi letošnjemu primeru, ko je vlada izrazila pomisleke glede naložbe kitajske družbe State Grid Corporation of China, ki je želela prevzeti operaterja električnega omrežja 50Hertz. Na koncu je razvojna banka KfW prevzela 20-odstotni delež v podjetju in preprečila prevzem Kitajcem. Niso pa se recimo v Berlinu upirali, ko je kitajski milijarder in lastnik proizvajalca avtomobilov Geely Li Shufu kupil 10-odstotkov avtomobilskega velikana Daimler.

V nemškem gospodarskem ministrstvu sicer trdijo, da ukrep ni uperjen proti Kitajski, temveč je namenjen zaščiti ključne infrastrukture in boju proti industrijskemu vohunjenju. Dodali so, da so v zadnjih letih na leto opravili med 80 in 100 takšnih preiskav, pri tem pa niso bili diskriminatorni do nikogar.

A v Pekingu so se na novice iz Berlina že odzvali. "Ob krepitvi protekcionizma in enostranskega ravnanja v globalnem gospodarstvu bi morale biti države bolj pozorne na to, da pri sprejemanju kakršnihkoli politik ne dajejo napačnih signalov svetu," je pripomnila tiskovna predstavnica kitajskega zunanjega ministrstva Hua Chunying.

"Upamo, da bo Nemčija vzpostavila pošten in odprt dostop do svojega trga za tuja podjetja, vključno s kitajskimi, ki želijo investirati v državi. Kot velika igralca v globalnem gospodarstvu imata Nemčija in Kitajska deljeno odgovornost za ohranjanje svobodne trgovine in multilateralizma," je dodala.

Kritični pa so do ukrepa nemške vlade v gospodarstvu. V Združenju nemške industrije BDI ocenjujejo, da je predlagana zakonodaja preveč omejevalna. Dodali so, da v podjetjih v tuji lasti delajo okoli trije milijoni Nemcev, nemška podjetja pa v tujini zaposlujejo približno sedem milijonov ljudi.

Tudi v nekaterih drugih gospodarskih združenjih in zbornica so predlagali ukrep opisali kot protekcionističen in potencialno škodljiv. Pošiljal naj bi namreč negativen signal tujim partnerjem in ustvarjal negotovost med investitorji, kar je za Nemčijo, ki je kot izvozna velesila odvisna od odprtih trgov, lahko nevarno.