c S
GSK in Pfizer v združitev enot za proizvodnjo zdravil brez recepta 19.12.2018 13:18 London/New York, 19. decembra (STA) - Britanski in ameriški farmacevtski velikan Glaxosmithkline (GSK) in Pfizer sta napovedala združitev enot za proizvodnjo zdravil brez recepta. GSK bo imel v skupnem podjetju 68-odstotni delež, vrednost skupne prodaje pa naj bi letno dosegla 9,8 milijarde funtov (10,9 milijarde evrov), je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Posel bo po navedbah AFP GSK tlakoval pot do dveh ločenih podjetij v Veliki Britaniji; prvo bo specializirano za proizvodnjo zdravil, drugo pa za proizvodnjo izdelkov za zdravje in osebno nego. V treh letih namreč namerava od skupnega podjetja odcepiti svoj delež in ustanoviti novo podjetje za proizvodnjo zdravil brez recepta.

V GSK ocenjujejo, da bodo s skupnim podjetjem do leta 2022 prihranili 500 milijonov funtov (549 milijonov evrov), podjetje pa naj bi postalo vodilni igralec na področju zdravil brez recepta s 7,3-odstotnim tržnim deležem.

V slednje so prepričani tudi pri Pfizerju, kjer so v izjavi za javnost pozdravili prednosti, ki jih prinaša sodelovanje. Kot je poudaril generalni direktor Ian Read, imata obe družbi odlično zgodovino uspešnih sodelovanj.

Po ocenah analitikov gre za še en korak na poti k utrditvi položaja GSK na področju zdravil brez recepta. Konkurenca na tem področju je zelo ostra, pri čemer si vedno večji kos pogače režejo spletni trgovci.

Delnice GSK so po objavi novice pridobile 7,4 odstotka.

GSK je v začetku meseca napovedal prodajo azijske divizije, ki se ukvarja s proizvodnjo zdravih pijač, britansko-nizozemskemu proizvajalcu izdelkov za široko potrošnjo Unilever za 3,3 milijarde evrov ter nakup ameriškega farmacevta Tesaro za 4,5 milijarde evrov.