c S
Nemška vlada za olajšanje priseljevanja kvalificiranih delavcev 19.12.2018 13:01 Berlin, 19. decembra (STA) - Nemška vlada je danes sprejela predlog zakonodaje, ki odpravlja ovire za priseljevanje kvalificiranih delavcev iz držav, ki niso članice Evropske unije. Na tak način naj bi v Nemčiji odpravili pomanjkanje strokovnega kadra, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Hkrati bodo v Nemčiji z omenjenim zakonom dali nove možnosti za dobro integrirane tujce, ki so zaposleni dlje časa, imajo pa zgolj začasno dovoljenje za bivanje, da si pridobijo trajnejše dovoljenje za bivanje.

V Nemčiji je trenutno na voljo več kot 800.000 delovnih mest. Nemška podjetja si zaradi tega prizadevajo za omilitev zakonodaje o migracijah, s katerimi bi naslovili pomanjkanje strokovnega kadra v državi.

Vladajoča Krščansko-demokratska unija (CDU) nemške kanclerke Angele Merkel in njena bavarska sestrska Krščansko-socialna unija (CSU) vztrajata, da nova zakonodaja zavrnjenim prosilcem za azil, ki ne želijo razkriti podrobnosti o svojem dejanskem izvoru, ne sme dati možnosti, da bi dobili trajni zakonit status.

Predlagana zakonodaja bo sedaj romala v nemški bundestag, kjer bi lahko doživela manjše spremembe, še navaja dpa.