c S
Sindikati za vključitev nefinančnih zavez pri prodaji hotelov Istrabenz turizma 19.12.2018 11:27 Koper, 19. decembra (STA) - V zvezi svobodnih sindikatov Slovenije od ključnih odločevalcev v procesu prodaje hotelov Istrabenz turizma zahtevajo odgovorno ravnanje. Pričakujejo izbor lastnika, ki bo prepoznal vse potenciale družbe in bo poleg finančnih najmanj enakovredno izpolnjeval tudi nefinančne poslovne zaveze, v smeri izvajanja začrtane turistične strategije.

Sindikalna regijska organizacija zahodne Slovenije je na prvega moža Holdinga Istrabenz Andreja Laznika, Milana Mariniča iz Save, ministra za gospodarstvo in finance Zdravka Počivalška in Andreja Bertonclja, direktorja upravljanje terjatev pri DUTB Iga Grudna in na glavnega izvršnega direktorja DUTB Imreja Balogha naslovila pisno zahtevo za vključitev nefinančnih zavez v procesu prodaje šestih portoroških hotelov Istrabenz turizma.

Nasprotujejo prodaji nepremičninskim in finančnim skladom, katerih strategije so prestrukturiranje, reinženiring, seciranje in nadaljnja prodaja po višji ceni ne glede na posledice ter katerih politika ni strateško lastništvo in odgovorno upravljanje podjetij. Od ključnih odločevalcev zahtevajo, da v procesu prodaje ravnajo odgovorno, ne izključno z dajanjem prednosti ponudnikom z najvišjimi cenami.

S posebnim dopisom so se v regijski zvezi svobodnih sindikatov obrnili še na Počivalška in Bertonclja: "Odločitev je vajina, ali bosta prepričljivo nastopila v odnosu do ključnih akterjev v procesu prodaje 100-odstotnega deleža skupine hotelov Istrabenz turizma ali pa bosta naposled pristala na politično delovanje v smeri ozkih finančnih interesov."

V regijski organizaciji so sicer spomnili, da strategija trajnostne rasti slovenskega turizma 2017-2018, ki jo je vlada sprejela oktobra lani, predvideva upravljalsko koncentracijo trenutno razdrobljenega državnega turističnega portfelja pod okrilje SDH, v drugi fazi izboljšanje poslovanja seznama teh podjetij in v zadnji fazi "pametno" privatizacijo.

"Zaposleni ostajamo na prepihu negotovosti, ali bo podjetje sploh pristalo pri strateškemu lastniku," so zapisali in dodali, da zaradi slabih preteklih praks ostro nasprotujejo, da se še naprej koncentrira lastništvo nad hoteli v Portorožu pri že znanih igralcih, ki so v preteklosti odkupili dve pomembni družbi - Hotel Kempinski (v lasti srbskega poslovneža Miodraga kostića, ap. a.) in Hotele Metropol (v lasti hrvaške skupine Liburnia Riviera Hoteli, op. a.).

V obeh primerih se, tako v regijski organizaciji zveze svobodnih sindikatov, soočajo z dejstvi, da ni pogojev za socialno partnerstvo in da ni posluha za delavsko soupravljanje. V primeru hotela Metropol je hrvaški lastnik po njihovih navedbah takoj od prevzema naprej ubral ostro kadrovsko politiko in zdesetkal redno zaposlene. "Še danes ne vključuje drugih sporazumov s socialnimi partnerji in negira prakso zaposlovanja za nedoločen čas na najvišji vzdržni ravni," so dodali.

Ponudbe za hotele Istrabenz turizma so sicer po poročanju medijev oddali Kostić, Kad, Modra zavarovalnica, Sava in SDH. Politika naj bi se sicer neuradno odločila, da hotelov ne bodo prodali ne Kostiću ne Kadu oz. Modri zavarovalnici, ampak jih bo kupila neposredno država.

Vlada je v petek kot skupščina DUTB odločila, da je za izvajanje strategije razvoja turizma nujno, da t. i. slaba banka do dokončanja prodajnega postopka za delnice Istrabenz turizma, s katerimi so zavarovane terjatve DUTB do krovnega Istrabenz holdinga, ne pristopa k postopkom prodaje terjatev do Istrabenz holdinga.

Po oceni vlade vzporedni tek dveh prodajnih postopkov namreč ne bi zagotavljal optimizacije cene in vrednosti premoženja. DUTB je sicer prav letos poleti prevzela vlogo ključnega upnika v koprskem holdingu.