c S
Aktivnosti za črpanje sredstev EU se intenzivno nadaljujejo 19.12.2018 11:13 Ljubljana, 19. decembra (STA) - Ministrstvo za finance in služba vlade za razvoj intenzivno nadaljujeta z aktivnostmi za črpanje evropskih kohezijskih sredstev. Podatki o višini upravičenih sredstev, ki jih mora Slovenija potrditi Evropski komisiji, se sicer dnevno spreminjajo, v torek je ministrstvo certificiralo zahtevke v višini 35 milijonov evrov, so sporočili z ministrstva.

Kot še navajajo, mora Slovenija do konca leta 2018 na Evropsko komisijo poslati zahtevke za plačilo v višini finančnega načrta za leto 2015, zmanjšano za prejeta letna predplačila. Končna obveznost Slovenije za leto 2015 znaša 304 milijone evrov.

"Ker smo v letošnjem letu v Bruselj poslali zahtevke v višini 271 milijon evrov, je treba do konca leta Evropski komisiji certificirati še zahtevke v višini 33 milijonov evrov. Ministrstvo za finance intenzivno nadaljuje z aktivnostmi, ki jih bo predvidoma zaključilo do konca letošnjega leta," so še navedli.

Obeta se torej, da bi lahko počrpali vsa kohezijska sredstva, dodeljena v letu 2015, za katera se rok izteče konec leta. Še v ponedeljek je sicer državna sekretarka na službi vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko (SVRK) Nevenka Ribič govorila o ogroženih 68 milijonih evrov. Te bi lahko namreč trajno izgubili, če zahtevkov zanje ne bi uspeli spraviti skozi sistem potrjevanja do konca leta. V torek sredi dneva je ta številka padla na 44 milijonov, danes torej na 33.

Ko je odstopil nekdanji minister za kohezijo Marko Bandelli, je bila številka sicer mnogo višja - več kot 180 milijonov evrov. Bandellijeva ekipa je sicer napovedala intenziviranje dela na tem področju, hkrati pa prst uperila na nekdanjo ekipo Alenke Smerkolj, ki da se je s težavami pri črpanju, za katere je v veliki meri kriv informacijski sistem, spopadla prepočasi in preslabo. Zaradi teh očitkov bo moral z aktualne funkcije namestnika generalnega sekretarja vlade tudi Igor lakota, sicer vodja kabineta Smerkoljeve.

Lakota je sicer očitke zanikal in pospešenost črpanja v zadnjem delu leta pripisal odločitvi Smerkoljeve, da v začetku leta 2018 zamenja zunanjega izvajalca, s katerim so sodelovali pri informacijskem sistemu, novi pa da je do konca poletja uspel odpraviti najbolj pereče težave, zato ima novo vodstvo vladne službe lažje delo. Dodatno je bil še s tremi nekdanjimi sodelavci SVRK kritičen do vladne odločitve iz leta 2014, da ohrani ločena informacijska sistema na SVRK in ministrstvu za finance, namesto, da bi ju poenotili.