c S
Stanje gorenjskega gospodarstva dobro, napovedi optimistične tudi za prihodnje leto 19.12.2018 10:34 Kranj, 19. decembra (STA) - Finančni kazalci, predvsem pa izvozni rezultati in nizka stopnja brezposelnosti kažejo, da je stanje gorenjskega gospodarstva dobro. Podjetja trenutno pesti predvsem pomanjkanje ustreznih kadrov. V letu 2019 pričakujejo upočasnitev rasti, a so napovedi še vedno optimistične. Podjetja načrtujejo tudi vrsto obsežnih investicij.

Po podatkih Agencije RS za javnopravne evidence in storitve je gorenjsko gospodarstvo lani ustvarilo za 6,6 milijarde evrov prihodkov, neto dodana vrednost na zaposlenega pa je znašala 42.416 evrov. Neto čisti dobiček je bil 338 milijonov evrov in se je v primerjavi z letom 2016 povečal za 12 odstotkov. Največ so ga ustvarile družbe predelovalne dejavnosti.

Direktorica območne gospodarske zbornice za Gorenjsko Jadranka Švarc je tudi letošnje stanje gospodarstva v regiji za STA ocenila kot uspešno po finančnih kazalcih, predvsem pa po stopnji brezposelnosti in izvoznih rezultatih.

Rast blagovne menjave je še vedno visoka. Podatki kažejo, da je bila stopnja rasti izvoza gorenjskega gospodarstva v prvih sedmih mesecih letos 9,3-odstotna. Lani je celoletni izvoz znašal 2,5 milijarde evrov, uvoz 1,86 milijarde evrov, stopnja rasti izvoza pa je bila višja kot letos, in sicer 11,7-odstotna.

Najpomembnejši izvozni trgi ostajajo Nemčija, Italija, Avstrija in Hrvaška. Izvoz bo lahko še naprej rasel, če bodo te države v rasti oziroma se jih ne bo dotaknila kakšna nepredvidljiva kriza, je ocenila Švarčeva.

Spomnila je, da je od zadnje finančne in gospodarske krize preteklo več kot deset let in da mnogi že opozarjajo na bližajočo se novo krizo, ki bi lahko ponovno nenadoma izbruhnila. Na nekaterih segmentih gospodarstva se tako v svetu kot v Sloveniji že nakazuje umirjanje rasti.

Čeprav se v letu 2019 pričakuje upočasnitev rasti, so napovedi še vedno optimistične, predvsem na račun izvoza in zaposlenosti. Večina gorenjskih podjetij pričakuje rast izvoza, manj optimistični pa so glede prodaje na domačem trgu. Napovedujejo tudi še večje povpraševanje po delavcih, pri čemer ostaja bojazen, da ne bodo dobili ustreznih kadrov.

Med glavnimi izzivi v letu 2019 izpostavljajo predvsem potrebo po izkušenih delavcih, problem visoke obremenitve stroškov dela in manjše domače povpraševanje, je pojasnila Švarčeva in dodala, da že sedaj gospodarstvo pesti predvsem pomanjkanje ustreznih kadrov.

Gorenjski delodajalci so med januarjem in oktobrom letos sporočili 11.500 prostih delovnih mest, vendar zavod za zaposlovanje težko zagotavlja ustrezen kader. Kadrovska vrzel je vse večja, tako v regiji kot v celotni državi, čeprav število delovno aktivnih iz meseca v mesec narašča.

Na kranjski območni službi Zavoda RS za zaposlovanje so za STA pojasnili, da je bilo konec novembra na Gorenjskem registriranih 4826 brezposelnih, stopnja registrirane brezposelnosti pa je po podatkih za september znašala 4,9 odstotka. Gorenjska je tako še vedno regija z najnižjo stopnjo registrirane brezposelnosti v Sloveniji. Na ravni države je brezposelnost 7,8-odstotna.

V primerjavi z novembrom 2017 se je brezposelnost na Gorenjskem zmanjšala za 8,9 odstotka, najslabše zaposljivi pa ostajajo starejši od 50 let, katerih delež med vsemi brezposelnimi je kar 43-odstoten. Najnižja stopnja brezposelnosti je na škofjeloškem območju, in sicer 3,8-odstotna, najvišja pa na tržiškem območju, kjer je 6,3-odstotna.

Najbolj iskani poklici, pri katerih imajo delodajalci največ težav, da zaposlijo novega sodelavca, so vozniki, strugarji, tehniki za strojništvo, strokovnjaki za svetovanje in organizacijo vzgojno-izobraževalnega dela, upravljavci strojev za pridobivanje in obdelavo kovin, delavci za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih, elektroinštalaterji in negovalci.

Nove potrebe po delavcih na Gorenjskem ustvarjajo tudi obsežne investicije podjetij v širitev dejavnosti. Tako je denimo LTH Castings vložil 34 milijonov evrov v razširjeno tovarno v Škofji Loki, Kuehne + Nagel pa skupaj z Invest4See 50 milijonov evrov v distribucijski center na Brniku, ki ga bodo prihodnje leto še razširili.

Prav območje okoli brniškega letališča je letos postalo eno največjih gradbišč v državi. Cargo-partner na tem območju gradi 25 milijonov evrov vreden logistični center, Iskra Mehanizmi pa bo v začetku prihodnjega leta začela graditi nov proizvodni objekt v vrednosti od 20 do 30 milijonov evrov. Spomladi naj bi stekla tudi gradnja novega potniškega terminala na letališču, na katerem letos zabeležijo rekordno število potnikov.

Zelo velika investicija se napoveduje v Kranju, kjer bo Goodyear v začetku prihodnjega leta začel 94 milijonov evrov vredno širitev svoje tamkajšnje tovarne. Prihodnje leto naj bi vendarle stekla tudi gradnja več kot 100 milijonov evrov vredne druge cevi avtocestnega predora Karavanke. Med zanimivejši dogodki se prihodnje leto napoveduje tudi sprememba lastništva v Elanu.

Iztekajoče se leto je na Gorenjskem tako kot drugod po državi zaznamovala tudi rast turizma. Na Bledu, kjer so lani prvič v zgodovini presegli magično številko milijon nočitev, so denimo to znamko letos dosegli že oktobra. Ob visoki rasti turizma pa na Gorenjskem vse več moči usmerjajo v zelen turistični razvoj in trajnostno mobilnost.