c S
Goodyear širi svojo proizvodnjo v Kranju 19.12.2018 07:29 Kranj, 18. decembra (STA) - Goodyear načrtuje 94 milijonov evrov vredno naložbo, s katero bo za približno 25 odstotkov povečal zmogljivosti svoje kranjske tovarne. Naložba, ki se bo začela januarja 2019, bo omogočala proizvodnjo do 1,8 milijona dodatnih pnevmatik in bo zagotovila okoli 160 novih delovnih mest.

Kot so danes sporočili iz kranjske družbe Goodyear Dunlop Sava Tires, bo koncern Goodyear s širitvijo svoje proizvodnje v Sloveniji zadostil rastočim potrebam kupcev po tehnološko kompleksnejših pnevmatikah za platišča večjega premera v regiji EMEA, ki obsega Evropo, Bližnji vzhod in Afriko.

V omenjeni regiji namreč zaznavajo rast povpraševanja po večjih in tehnološko dovršenih pnevmatikah višjega cenovnega razreda. "Z namenom, da povečamo svoje zmogljivosti za ta najdonosnejši segment in zagotovimo trajnostno rast poslovanja, bo Goodyear investiral 94 milijonov evrov v širitev kranjskega proizvodnega obrata," je napovedal podpredsednik za potniško pnevmatiko Evropa Henry Dumortier.

Naložba bo prinesla dodatnih 5400 kvadratnih metrov površin, na katere bodo namestili napredne stroje za izdelavo pnevmatik. To bo povečalo skupno proizvodno zmogljivost kranjske tovarne za okvirno 25 odstotkov, kar pomeni do 1,8 milijona dodatno proizvedenih premium pnevmatik letno. Gre predvsem za 17- do 19-palčne pnevmatike za nadomestno vgradnjo, namenjene celotni EMEA regiji.

Družba pričakuje, da bo investicija ustvarila približno 160 novih delovnih mest, zlasti v proizvodnji. Prva faza gradnje se bo začela januarja 2019, dodatne faze, s katerimi bodo dosegli načrtovane zmogljivosti, pa so predvidene za leti 2020 in 2021.

Kot pravi glavni direktor družbe Goodyear v Sloveniji Matej Zavrl, so zelo ponosni, da se je Goodyear odločil za to pomembno naložbo prav v Kranju. "Odločitev odraža zaupanje v kakovostno proizvodnjo naše lokalne ekipe, predstavlja pa tudi veliko priznanje naši tovarni in njenemu delovanju v zadnjih 20 letih," je poudaril.

Od leta 1998 je mednarodna družba Goodyear v razvoj svojega obrata v Sloveniji vložila že več kot 270 milijonov evrov. Nenehne izboljšave so kranjskemu Goodyearu omogočile, da je zrasel v eno največjih in najuspešnejših podjetij ter v enega najpomembnejših delodajalcev v regiji in državi.

Podjetje se je razvilo iz lokalnega izdelovalca zgolj ene blagovne znamke pnevmatik nizkega in srednjega cenovnega razreda v proizvajalca tehnološko kompleksnejših pnevmatik. V zadnjih 20 letih, odkar kranjska enota deluje pod okriljem družbe Goodyear, so v Sloveniji izdelali že več kot 130 milijonov pnevmatik.

Kranjski Goodyear Dunlop Sava Tires, v katerem dela okoli 1400 ljudi, je eden vodilnih proizvajalcev pnevmatik v jugovzhodni Evropi in je že od leta 1998 del mednarodne korporacije Goodyear. Proizvaja in trži pnevmatike za osebna, poltovorna in tovorna vozila, pnevmatike za industrijske in gradbene stroje, motopnevmatike in avtozračnice. Prodajni splet sestavljajo pnevmatike blagovnih znamk Goodyear, Dunlop, Sava, Fulda in Debica.

Korporacija Goodyear je ena izmed največjih proizvajalcev pnevmatik na svetu. Izdelke proizvaja v 47 obratih, ki so v 22 državah po svetu, in zaposluje približno 64.000 ljudi. V svojih centrih za inovacije v ZDA in v Luksemburgu si prizadeva za razvoj najnaprednejših izdelkov in storitev, ki v industriji postavljajo standarde glede tehnologij in zmogljivosti.