c S
Četrtkova izredna skupščina Perutnine Ptuj preklicana 19.12.2018 08:53 Ptuj, 19. decembra (STA) - Uprava Perutnine Ptuj je preklicala za četrtek napovedano izredno skupščino družbe, na kateri bi lastniki morali odločati o imenovanju novih članov nadzornega sveta. Ker je šlo za predlog novih nadzornikov iz vrst najverjetnejšega novega večinskega lastnika, je do preklica prišlo zaradi dejstva, da varuh konkurence še ni odločil o prevzemu.

Sedanji največji lastnik Sij je z ukrajinsko skupino MHP prodajno pogodbo za 90,69-odstotni delež Perutnine Ptuj sklenil že prejšnji mesec, za dokončno sklenitev posla pa ukrajinski vlagatelji še vedno čakajo odločitev slovenske agencije za varstvo konkurence. Čeprav so Ukrajinci končni prevzem pričakovali še pred novim letom, se to očitno še ne bo zgodilo.

V skladu s skupščinskim predlogom, o katerem bodo zdaj morali odločati nekaj pozneje, bi namesto Andreja Zubitskega, Polone Marinko, Evgenija Zvereva, Dagmar Planko in Helene Ploj Lajovic mesto v nadzornem svetu dobili izvršna direktorica in glavna finančna direktorica MHP Holdinga Viktorija Kapeljušna ter Maksim Pisarjev, Laroslav Mihajlovski, Vitalij Adamčuk in Uroš Ilić.

Medtem so si aktualni lastniki ptujske družbe v torek v skladu s sklepom izredne skupščine prejšnji teden že izplačali devet milijonov evrov od ustvarjenega bilančnega dobička oziroma 0,84 evra na delnico, kar je skoraj petkrat toliko kot so si nameravali s prvotnim sklepom iz avgustovske redne skupščine.

Skupščina družbe je prejšnji teden soglasno sprejela še spremembe statuta v delu, ki se nanaša na zastopanje članov uprave, in sicer tako, da bo uprava delovala kot kolegijski organ, člana uprave pa sprejemata odločitve soglasno.

Ukrajinski vlagatelji so ob sklenitvi dogovora s Sijem, ki je v lasti ruskega kapitala, napovedali, da nameravajo v proizvodno bazo v naslednjih štirih do petih letih vložiti okoli 200 milijonov evrov, s čimer želijo okrepiti obstoječi vertikalno integrirani poslovni model družbe ter vlagati v razvoj in tehnologijo, kot tudi v njene blagovne znamke.