c S
Teš za skoraj 18 odstotkov dvignil ceno toplotne energije 19.12.2018 07:33 Velenje, 18. decembra (STA) - Termoelektrarna Šoštanj (Teš) je 1. novembra povišala ceno toplotne energije, ki jo dobavlja Komunalnemu podjetju Velenje za namen daljinskega ogrevanja prebivalcev Šaleške doline. Nova nakupna cena toplotne energije znaša 20,31 evra za megavatno uro, kar je 17,77-odstotna podražitev nakupne cene, so danes sporočili iz velenjske komunale.

Prej veljavna nakupna cena po obstoječi pogodbi, sklenjeni med Tešem in Komunalnim podjetjem Velenje, pa je znašala 17,25 evra za megavatno uro.

V skladu z zakonodajo je Teš o dvigu cene toplotne energije obvestil Agencijo za energijo RS, ki pa je podražitev tudi potrdila. V Komunalnem podjetju Velenje so bili s strani Teša o dvigu nakupne cene toplotne energije uradno obveščeni 12. decembra.

Občine Šoštanj, Šmartno ob Paki in Velenje, ki so ustanoviteljice Komunalnega podjetja, bodo o dvigu cene razpravljale v četrtek na seji sveta ustanoviteljev velenjske komunale.

Zadnja podražitev toplotne energije se je zgodila maja lani, ko je Teš ceno dvignil za 57 odstotkov na 17,25 evra. Velenjski in šoštanjski občinski svetniki so takrat podražitvi ostro nasprotovali, velenjska občina pa je takrat napovedovala tudi vložitev tožbe zoper Teš.

V sistem oskrbe s toplotno energijo je vključenih 33.000 občanov Šaleške doline, ob lanskem zvišanju cen toplotne energije pa je velenjska komunala skupaj z velenjsko občino prebivalcem na pomoč priskočila s subvencijami. Na ta račun gospodinjstva letno prihranijo okrog 50 evrov.