c S
Izolska bolnišnica skupaj s študenti o investicijah v medicinsko opremo 19.12.2018 07:35 Izola, 18. decembra (STA) - Splošna bolnišnica Izola se je v preteklosti že soočala z dilemo, ali drage medicinske aparate kupiti ali najeti. Zato se je vključitev v projekt, ki ga je razvila skupina študentov visoke šole za računovodstvo in finance ter medicinske fakultete mariborske univerze, zdela dobra izkušnja, ki rešuje praktične težave, s katerimi se soočajo izvajalci.

Namen projekta je bil razviti univerzalen model, s katerim bi lahko vsi javni zavodi preverili svoje investicijske odločitve pred nakupom oziroma najemom drage medicinske opreme, je za STA povedala vodja odseka za planiranje, razvoj in usmerjanje poslovanja v izolski bolnišnici Nevenka Romih.

Splošna bolnišnica Izola je tudi na takšen način želela reševati praktične težave, s katerimi se soočajo izvajalci. "Veseli bomo, če bomo s svojim primerom lahko pomagali drugim javnim zavodom in tudi ministrstvu za zdravje pri odločitvi o načinu nabave dragih medicinskih aparatov," je še povedala Romihova.

Model za načrtovanje in spremljanje učinkovitosti investicij v drago medicinsko opremo (MDMO) je nastal v okviru projekta Po kreativni poti do znanja 2016-2020, ki sta ga sofinancirali sta sofinanciral Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

Projekt je zasnovan tako, da študenti iščejo različne kreativne rešitve za konkretne izzive, s katerimi se podjetja ali zavodi srečujejo. Tako mladi ob partnerskem sodelovanju visokošolskih zavodov z (ne)gospodarstvom pridobijo konkretne in praktične izkušnje že med izobraževanjem.

Model za načrtovanje in spremljanje učinkovitosti investicij v drago medicinsko opremo je razvila skupina študentov Visoke šole za računovodstvo in finance ter medicinske fakultete Univerze v Mariboru pod strokovnim vodstvom mentorjev in ob pomoči podjetja Sotočje in javnega zavoda Splošna bolnišnica Izola.

Projekt MDMO je bil kot primer dobre prakse predstavljen na mednarodni konferenci Slovenian Digitalization Competences, ki je potekala na Brdu pri Kranju.