c S
Paketu treh socialnih zakonov se v DZ obeta zavrnitev 19.12.2018 07:35 Ljubljana, 18. decembra (STA) - Paketu treh predlogov socialnih zakonov - zakonu o gospodinjskem dodatku, noveli zakona o družinskih prejemkih in spremembi zakona o vrtcih - s katerimi želi NSi izboljšati položaj starejših žensk in družin, se v DZ obeta zavrnitev. Podporo so jim namreč napovedali le v NSi in SDS, medtem ko jih v koaliciji in Levici povečini ne podpirajo.

S predlogom zakona o gospodinjskem dodatku želijo v NSi po besedah Ive Dimic odpraviti neenakosti in izboljšati socialni položaj žensk, starejših od 65 let, ki sodijo v eno socialno najbolj ogroženih družbenih skupin. Po predlogu bi tako tiste, katerih pokojnina je manjša od 500 evrov, dobile še 100 evrov gospodinjskega dodatka.

Vlada predloga ne podpira, saj meni, da imajo ženske, o katerih govori predlog, socialno varnost že zagotovljeno v okviru sistema socialnega varstva. Socialna pomoč je zagotovljena z izredno denarno socialno pomočjo in varstvenim dodatkom, pri čemer se število prejemnikov slednjega tudi povečuje, je ob tem dodala Janja Sluga (SMC).

V SD in SAB so prepričani, da predlog težave ne rešuje celovito ter da je posebej na področju družinske politike ukrepe treba sprejemati premišljeno in dolgoročno. Karla Urh (LMŠ) je tudi opozorila, da bi predlagane rešitve potrebovale "verodostojne analize tveganj, pomanjkljivosti, prednosti in slabosti".

"Žensk po 65. letu z najnižjimi prejemki ni ustrezno zreducirati na kategorijo dodatka, ki izvira iz spolne neenakosti in na neenaki delitvi dela med spoloma," je odločitev, da predloga v Levici ne bodo podprli, utemeljil Boštjan Koražija. Da predlog nima njihove podpore, so napovedali tudi v DeSUS. Menijo namreč, da je diskriminatoren, med drugim do moških s pokojninami nižjimi od 500 evrov.

V SDS pa po besedah Suzane Lep Šimenko podpirajo. Dejstvo je namreč, da so v Sloveniji zaradi demografskih sprememb in staranja prebivalstva revščini najbolj izpostavljene prav ženske, zlasti tiste, ki živijo same, je dejala. Opozorila je, da so ženske tudi tiste, ki v družini v večji meri prevzemajo neplačane skrbstvene obveznosti za otroke in ostarele.

Poslanci so opravili tudi razpravo o predlagani noveli zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih, s katero želijo v NSi pomoč ob rojstvu otroka vrniti v nekdanjo obliko, to je, da bi jo starši prejeli v obliki denarne pomoči. Poleg tega bi pomoč ob rojstvu otroka zvišali z 280 evrov na 500 evrov. Predlagajo tudi zvišanje dodatka za veliko družino. "S tem bi izboljšali demografsko sliko Slovenije, ki se vse bolj slabša, "je dejala Iva Dimic.

Izboljšanju demografske slike je namenjen tudi predlog spremembe zakona o vrtcih, s katerim v NSi predlagajo ponovno uvedbo nižje cene vrtca za prvega otroka ter brezplačen vrtec za drugega in vse naslednje otroke.

Vlada se sicer strinja, da je na področju demografije potrebno ukrepanje, vendar pa je treba po njenem ukrepe izvajati bolj koordinirano in celovito, zato predloga ne podpira.

Podobno so danes ocenjevali v poslanskih skupinah vladne koalicije in Levice. "Raziskave so pokazale, da je splošna značilnost demografskih pojavov, da spremembe v pozitivno smer potekajo zelo počasi. Zato morajo biti ukrepi zelo premišljeni in načrtovani dolgoročno," je dejala Lidija Divjak Mirnik (LMŠ). Iz podobnih razlogov obeh predlogov ne podpirajo v SMC. Poslanec omenjene stranke Branislav Rajić je dodatno izrazil skepso, da bi lahko predlagane rešitve bistveno vplivale na odločitev parov, da se odločijo za še enega otroka.

"Podpiramo prizadevanja za izboljšanje demografskega položaja, a je treba tudi vedeti, da stabilne finance predstavljajo glavni temelj delovanja države. Proračun ni vreča brez dna," je nasprotovanje predlogom NSi utemeljil Jurij Lep (DeSUS). Marko Koprivc (SD) je dodal, da v NSi tudi niso povedali, kako zagotoviti dodatne finančne vire za njihove zakonske predloge.

V Levici predloga novele zakona o družinskih prejemkih ne bodo podprli, ker ocenjujejo, da predlogi ne bodo dosegli želenega cilja, v SAB pa, ker ocenjujejo, da se je vlada razbremenitve družin že lotila. "Z novim letom bodo namreč sproščeni nekateri varčevalni ukrepi na tem področju," je povedal Vojko Starović. V Levici in SAB mnenja glede spremembe zakona o vrtcih niso predstavili.

V SDS pa oba predloga podpirajo, saj se po besedah Lep Šimenkove zavedajo, da je družina temeljna celica vsake družine. Opozorila je, da se starost mater, ko dobijo prvega otrok, povišuje, hkrati upada število otrok. "Zato je prav, da spodbujamo ustvarjanje družin in rojstvo otrok," je dejala.

V SNS mnenja o predlaganih zakonih, o katerih bo DZ glasoval v sredo, niso predstavili.