c S
Evropske borze v rdečem; nafta cenejša, evro dražji 19.12.2018 07:35 London/Frankfurt/Pariz, 18. decembra (STA) - Večina evropskih borz je danes zabeležila padce, izjema je bila dunajska, kjer je ATX pridobil skoraj odstotek vrednosti. Nafta je najcenejša v skoraj letu dni, evro pa se je v primerjavi z dolarjem okrepil.

Negotovost na trgih po poročanju tujih agencij med drugim vlada zato, ker se rast največjih svetovnih gospodarstev ohlaja. Na stari celini je danes med drugim odmevalo poročilo o padcu nemške industrijske proizvodnje, prav tako je bil padec rasti italijanskega gospodarstva v tretjem letošnjem četrtletju večji od pričakovanj.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 se je znižal za 0,77 odstotka in trgovanje končal pri vrednosti 3040,13 točke.

V Frankfurtu je indeks DAX izgubil 0,29 odstotka, v Parizu pa indeks CAC 40 0,95 odstotka. Še večji padec je zabeležil indeks borze v Londonu FTSE 100, ki je trgovanje sklenil 1,06 odstotka pod ponedeljkovo zaključno vrednostjo.

V Zürichu je indeks SMI trgovanje sklenil 0,86 odstotka pod gladino in v Milanu FTSE MIB 0,26 odstotka nižje. Rast so medtem zabeležili na Dunaju, kjer je indeks ATX v primerjavi s ponedeljkom pridobil 0,90 odstotka.

V New Yorku se tečaji vrednostnih papirjev danes zvišujejo. Čez lužo so oči uprte v Washington, kjer danes dvodnevno zasedanje začenja odbor za odprti trg ameriške centralne banke Federal Reserve (FOMC). Ta bo po pričakovanju analitikov še četrtič letos zvišal ključno obrestno mero za 0,25 odstotne točke.

Industrijski indeks Dow Jones je približno štiri ure pred koncem trgovanja na 1,05 odstotka višji ravni kot v ponedeljek. Širši indeks S&P 500 je doslej pridobil 0,48 odstotka vrednosti, tehnološki indeks Nasdaq pa se lahko pohvali z 0,77-odstotno rastjo.

Tečaj evra se je danes precej znižal. Pozno popoldne so z evrom v Frankfurtu trgovali po tečaju 1,1366 dolarja, kar je 0,15 odstotka več kot v ponedeljek. Evropska centralna banka je opoldne določila referenčni tečaj evra pri 1,1377 dolarja (v ponedeljek pri 1,1341 dolarja).

Cene nafte so se danes močno znižale. Za 159-litrski sod teksaške nafte je bilo treba na borzi v New Yorku popoldne po evropskem času odšteti 47,21 dolarja, kar je 2,67 dolarja manj kot v ponedeljek. V Londonu so se terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent doslej pocenile za 2,43 dolarja na 57,18 dolarja.

Kot poroča AFP, so cene nafte padle na najnižjo raven v letu dni. Tudi trgovci z nafto so zaskrbljeni zaradi gospodarskih napovedi za prihodnje leto, obenem pa še naprej premlevajo, ali bo dogovor članic Organizacije držav izvoznic nafte (Opec) in nekaterih nečlanic kartela, med njimi Rusije, o zmanjšanju proizvodnje nafte za 1,2 milijona 159-litrskih sodov dnevno prihodnje leto res stabiliziral cene nafte, saj v ZDA proizvodnja še naprej raste.