c S
Ptujska bolnišnica po desetih mesecih bolje od načrtov 19.12.2018 07:35 Ptuj, 18. decembra (STA) - Ptujska bolnišnica je v prvih desetih mesecih letošnjega leta ustvarila dobrih 485.000 presežka odhodkov nad prihodki, kar je bistveno boljši rezultat glede na finančni načrt. Sedanji trend kaže, da bi bolnišnica leto 2018 lahko končala z okoli 600.000 evrov izgube, kar je 300.000 evrov manj od sprva načrtovanega negativnega rezultata.

Kot je na današnji seji sveta zavoda še povedal vodja finančne službe Boris Kmetec, se zaradi tega izboljšujejo tudi likvidnostne razmere, saj zapadle obveznosti zadnje tri mesece padajo. V zadnjem trimesečju jih sicer čakajo še nekatere dodatne obveznosti, povezane predvsem z načrtovano gradnjo urgentnega centra, med temi tudi arheološke raziskave na zemljišču.

Še vedno imajo na Ptuju težave predvsem na kadrovskem področju, kjer se morajo ves čas prilagajati izpadom kadra zaradi bolniških in porodniških odsotnosti ter zaposlitev za krajši delovni čas.

Načrtovane investicije po Kmetčevih besedah tečejo po načrtih. Nekoliko se je zapletlo pri nabavi novih bolniških postelj, kjer je bil razpis zaradi dveh neustreznih ponudb razveljavljen, rahlo pa se je zavlekel še razpis za nabavo nove endoskopske opreme. Gre za naložbi skupaj vredni okoli 300.000 evrov, ki ju letos ne bodo uresničili, zato ju bodo vključili v finančni načrt za naslednje leto.

Po besedah strokovnega vodje bolnišnice Teodorja Pevca je tudi realizacija programa do oktobra najboljša, odkar se meri po sedanji metodologiji. Trenutno praktično nimajo nekih črnih lis, ki so jih beležili v preteklosti, vsi oddelki so se, kot je dejal, potrudili v skladu z zmožnostmi.

Pri tem je posebej izpostavil kirurgijo z anestezijo, kjer so plačljivi program presegali tudi do 30 odstotkov, dodal pa, da po novem letu pričakujejo novo nevrologinjo, ki prihaja iz Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor, tako da bodo zmanjšanje čakalnih dob uredili tudi na tem oddelku.

Člani sveta zavoda na čelu s predsednikom Bojanom Pahorjem so tokrat tako vodstvo bolnišnice kot vse zaposlene pohvalili za dosežene številke in pozitivne trende, direktorica bolnišnice Anica Užmah pa je zagotovila, da so prihodki ocenjeni realno, pri tem pa gre poleg dobre realizacije velike zasluge pripisati tudi spremembi pravil Zavoda za zdravstveno zavarovanje in aneksu številka 2, ki jim letos omogoča plačilo vsega, kar so naredili.

Na odhodkovni strani še imajo rezerve, a tega v nekaj mesecih niso mogli v celoti opraviti. "Imamo že prve podatke do konca novembra in razmere se niso nič poslabšale, zato lahko z gotovostjo trdim, da bo ob koncu leta še nekoliko boljše," je dejala Užmahova.

Za zdaj manj razlogov za optimizem imajo v ptujski bolnišnici v zvezi z gradnjo urgentnega centra, saj tudi po zadnjem obisku ministra za zdravje Sama Fakina še niso dobili odgovorov, kdaj in kakšen naj bi ta bil. Minister jim je takrat in tudi v poznejših javnih nastopih zagotovil, da bodo urgenco dobili, še več, bolnišnica je nasploh potrebne temeljite prenove.

Na zdravstvenem ministrstvu so napovedali, da bodo projekt temeljito preučili in sprejeli odločitev, vendar za zdaj v bolnišnici kaj več kljub poizvedovanju niso uspeli izvedeti. Kot je danes povedala vodja projekta gradnje Bojana Volk, so ji v ponedeljek v ministrovem kabinetu dejali le, da bodo o nadaljnjem postopku obveščeni.

Ker si v bolnišnici pri analizi stanja in sprejetju odločitve želijo sodelovati, jim je svet zavoda naložil, da ostanejo proaktivni. Medtem so na zemljišču načrtovane urgence skoraj že zaključene arheološke raziskave, pri tem pa so našli kar nekaj zanimivih predmetov, ki bodo šli v restavracijo.