c S
Delovati je začela svetovalnica za nasvete o varstvu okolja in urejanju prostora 19.12.2018 08:02 Ljubljana, 19. decembra (STA) - V okviru projekta Zagovorniki okolja, ki ga sofinancirata ministrstvo za okolje in prostor in Eko sklad, je začela delovati neodvisna pravna svetovalnica za vprašanja s področja varstva okolja ter urejanja prostora. V njej je mogoče poiskati brezplačne nasvete in konkretne napotke za reševanje vprašanj s tega področja.

Zelena svetovalnica je neodvisna pravna svetovalnica, namenjena dajanju pojasnil in nasvetov vsem, ki se aktivno ukvarjajo s problemi varstva okolja, ohranjanja narave, urejanja prostora ter prostorskega načrtovanja, predvsem pa zainteresiranim posameznicam in posameznikom, civilnim iniciativam ter nevladnim organizacijam.

Svetovalnico izvajata Pravno-informacijski center nevladnih organizacij in Inštitut za politike prostora. Nasveti so brezplačni, dostopni pa prek spletne strani http://zagovorniki-okolja.si/zelena-svetovalnica/. Zagovorniki okolja so mreža pravnic in pravnikov za pravno varstvo okolja v javnem interesu, ki delujejo v podporo okoljskim nevladnim organizacijam.

Na prenovljeni spletni strani Zagovornikov okolja so vsem zainteresiranim na poljuden način podani sistemi varstva okolja, narave in prostora, postopki, v katerih lahko javnost sodeluje in pravna sredstva, ki jih lahko uporabljajo nevladne organizacije, civilne iniciative in prizadeti posamezniki.

Namen približanja ureditve varstva okolja in prostora ter zelene svetovalnice je povečati znanje vsem, ki se aktivno ukvarjajo z varstvom okolja, da bodo lahko konstruktivno in učinkovito sodelovali pri sprejemanju okoljskih in prostorskih odločitev ter pravilno in argumentirano uporabljali pravna sredstva, ki so jim na voljo za uveljavljanje pravice do zdravega življenjskega okolja, so pojasnili na okoljskem ministrstvu.