c S
Bruselj in Rim dosegla neformalen dogovor o proračunskem predlogu 19.12.2018 07:35 Pariz/Rim, 18. decembra (STA) - Evropska komisija in Italija sta dosegli neformalen dogovor glede predloga italijanskega proračuna za prihodnje leto, so danes sporočili z italijanskega ministrstva za gospodarstvo. Številk niso obelodanili, naj bi pa dogovor postal uraden v sredo, ko ga bodo potrdili v Bruslju, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V Bruslju informacije o dogovoru niso želeli komentirati. Povedali so le, da bodo o vprašanju v sredo govorili evropski komisarji.

Evropski komisar za gospodarske in finančne zadeve Pierre Moscovici je pred tem danes za radijsko postajo RTL povedal, da bodo pogajanja med Brusljem in Rimom o predlogu trajala še nekaj dni in da si z vsemi močmi prizadevajo, da proti Italiji ne bi bilo treba sprožiti postopka.

Predsednik italijanske populistično usmerjene vlade Giuseppe Conte je Evropski komisiji minuli teden predstavil nov kompromisni predlog proračuna za prihodnje leto, v katerem je Rim znižal predviden proračunski primanjkljaj na 2,04 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP).

Komisija je prvotni italijanski proračunski predlog namreč zavrnila, ker je določal, da bo proračunski primanjkljaj prihodnje leto znašal 2,4 odstotka BDP, potem ko je prejšnja italijanska vlada predvidela primanjkljaj v višini 0,8 odstotka BDP.

Moscovici je minuli teden dejal, da gre za korak v pravo smer, a s predlogom še ni zadovoljen. Danes je v pogovoru za RTL zagotovil, da se komisija in Italija dan in noč trudita, da bi našli pot za uskladitev načrtov ekonomske politike vlade v Rimu s proračunskimi pravili, ki veljajo v EU.