c S
Komisija DZ podprla imenovanje Dietnerjeve v nadzorni svet SDH 19.12.2018 07:35 Ljubljana, 18. decembra (STA) - Mandatno-volilna komisija je danes v drugem nadaljevanju seje vendarle podprla predlog vlade, da DZ za članico nadzornega sveta Slovenskega državnega holdinga (SDH) s petletnim mandatom imenuje Karmen Dietner. DZ bo o njenem imenovanju glasoval v sredo.

Mandatno-volilna komisija je že v četrtek začela obravnavo vladnega predloga za imenovanje nadzornice SDH, a jo je prekinila, ker je želela, da vlada dopolni predlog. Ta je to storila v petek, a po pojasnilih predsednika komisije Ivana Hršaka (DeSUS) ni obrazložila, zakaj je Dietnerjeva najprimernejša med tremi možnimi kandidati, ki jih je ministru priporočila strokovna komisija za izbor.

Minister za finance Andrej Bertoncelj je danes zjutraj na nadaljevanju seje komisije sam odgovoril na to vprašanje. A ker podatki o neizbranih dveh kandidatih niso javni, je Hršak sejo zaprl za javnost. Za razpravo niso imeli veliko časa, ker se je kmalu nato začela redna seja DZ. Točko so prekinili, njeno obravnavo pa nadaljevali po koncu današnje 13 ur trajajoče seje DZ.

Medtem ko so Bertoncljevo jutranjo predstavitev pohvalili vsi člani komisije, pa ministrova ustna pojasnila za vse niso bila dovolj. Jože Tanko (SDS) je tako vztrajal, da je komisija zahtevala pisno dopolnitev gradiva, ki pa je tudi po 12-urni prekinitvi seje niso dobili. "Ustna obrazložitev je dodatna obrazložitev, ni pa to gradivo," je opozoril Tanko.

Oporekal je tudi jutranjemu zaprtju seje komisije, saj za to po njegovem prepričanju ni bilo razloga. "Nič od povedanega zjutraj ne sodi v kategorijo zaupnih podatkov. Šlo je za zlorabo instituta zaprte seje," je prepričan Tanko.

Hršak je sicer miril, da je povedano s strani finančnega ministra mogoče najti na magnetogramu zaprtega dela seje komisije. Da je bilo vse ustrezno pojasnjeno, je menil tudi Brane Golubovič (LMŠ). Matjaž Han (SD) je medtem Tankovo vztrajanje pri pisnih pojasnilih označil za zapletanje postopka imenovanja z očitnimi nameni, medtem ko se o primernosti kandidatke v večernem nadaljevanju seje sploh niso pogovarjali.

Mandatno-volilna komisija je nato vendarle prešla na glasovanje o predlogu, da DZ za članico nadzornega sveta SDH imenuje Dietnerjevo. Sklep je podprlo 11 članov komisije, proti so bili štirje.

Nadzorni svet SDH je izgubil enega člana z Bertoncljevim odhodom na mesto ministra. Zakon o SDH predvideva petčlanski nadzorni svet, sedaj so v nadzornem svetu predsednik Damjan Belič ter člani Duško Kos, Igor Kržan in Janez Vipotnik. Ime novega kandidata predlaga minister vladi, ta predlog pošlje v DZ. Kandidat za potrditev na mesto nadzornika SDH v DZ potrebuje vsaj 46 glasov.