c S
K odgovornosti se bo zavezal tudi pekovski sektor 18.12.2018 11:27 Ljubljana, 18. decembra (STA) - Podjetja v pekovskem sektorju v Sloveniji se bodo predvidoma prihodnje leto pridružila projektu Zaveza odgovornosti, v okviru katerega bodo potrošnikom ponudila zdravju koristnejša živila. Projekt je na področju zmanjševanja sladkorja v brezalkoholnih pijačah in mlečnih izdelkih prinesel spodbudne rezultate, ugotavlja področna zbornica pri GZS.

Razumevanje potrošnikovih želja in potreb bo eden pomembnih vzvodov inovativnosti pekovskega sektorja v prihodnje, je danes na novinarski konferenci v Ljubljani dejala Mateja Modic iz družbe Žito, sicer predsednica enega od fokusnih področij v okviru Strateško razvojnega inovacijskega partnerstva (Srip) Hrana.

Pekovski sektor je svoje zaveze v okviru Zaveze odgovornosti pripravljal v letošnjem letu, pogovori potekajo o tem, da bi v nekaterih kategorijah pekovskih izdelkov zmanjšali vsebnost soli in povečali vsebnost polnozrnatih mok. Z ljubljansko biotehniško fakulteto so izvedli raziskavo med potrošniki, morajo pa sedaj rezultate še analizirati, tako da bodo zaveze oblikovali v letu 2019.

"Namen je potrošniku ponuditi manj slan kruh, ki pa ga bo še vedno z veseljem vključil v vsakodnevno prehrano in tako zmanjšal vnos soli," je dejala Modičeva.

V projektu, ki ga je vzpostavila zbornica kmetijskih in živilskih podjetij pri Gospodarski zbornici Slovenije (GZS), od leta 2015 sodeluje 10 proizvajalcev brezalkoholnih pijač, ki imajo okoli 80-odstotni tržni delež. Kot je povedala Petra Medved Djurašinović iz zbornice pri GZS, so v treh letih dosegli napredek pri oglaševanju teh pijač otrokom do 12 let. V tiskanih medijih in kinu takšnih oglasov lani ni bilo več, njihov delež na televiziji in spletnih straneh pa se je zmanjšal.

Poleg tega se je zmanjšal delež osnovnih šol, kjer prodajajo brezalkoholne pijače v jedilnici kot predpakirane izdelke ali iz točilnega avtomata, se je pa povečal delež šol s prodajnim avtomatom. Ob tem na osnovnih šolah ni oglaševanja teh pijač, na vseh je učencem na voljo voda prek pitnikov ali balonov. Lani je porasel delež srednjih šol, kjer so te pijače na voljo v jedilnici (z 71 odstotkov leta 2016/2017 na 91 odstotkov), delež šol z oglasi je ostal pri 20 odstotkih, upadel je delež šol s prodajnim avtomatom, povečal pa se je delež šol, kjer imajo na voljo vodo.

Več pijačarskih podjetij tudi na sprednji strani izdelkov navaja podatke o energijski vrednosti. Lani se je med novimi izdelki sicer zmanjšal delež izdelkov z energijsko vrednostjo, nižjo od 34 kilokalorij na 100 mililitrov. Se je pa znižal povprečni energijski iznos prodanega litra pijače, in sicer za dva odstotka

Zavezo odgovornosti je lani podpisalo sedem podjetij mlečnopredelovalnega sektorja, ki pokrivajo okoli polovico trga. Zbornica ugotavlja, da se je lani v primerjavi s predlani povprečna vsebnost dodanega sladkorja v mlečnih izdelkih zmanjšala za devet odstotkov na sedem gramov na 100 gramov izdelka. Povprečna energijska vrednost je bila nižja za šest odstotkov na 81 kcal na 100 g izdelka.

Marjeta Recek z ministrstva za zdravje je podprla projekt in izrazila zadovoljstvo, da se, tudi z drugimi programi, povečuje osveščenost potrošnikov glede prehranjevanja. Želi si, da bi se vključili vsi sektorji živilsko predelovalne industrije. Ocenila je, da so izdelki podjetij, ki se držijo danih zavez, zdravju koristnejši, saj z njimi vnesemo manj sladkorja in soli; to je začetek in lahko dosežemo velike učinke, je dodala.

Tudi državna sekretarka na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Tanja Strniša, ki predseduje odboru za spremljanje zavez v projektu, je izpostavila pomen ozaveščanja potrošnikov, da bodo sprejeli spremenjene izdelke, ki na trgu konkurirajo drugim, ter vlogo šol in drugih javnih ustanov pri tem