c S
Ministrstvo zavrnilo vlogo, s katero bi v vodooskrbo Dravske doline vključili avstrijski vir 18.12.2018 11:14 Muta/Dravograd, 18. decembra (STA) - Ministrstvo za okolje in prostor je kot posredniški organ zavrnilo vlogo za spremembo projekta vodooskrbe v petih občinah Zgornje Dravske doline, s katero je Občina Muta želela v projekt vključiti šest hribovskih vodnih virov, od tega enega avstrijskega. Občine bodo zdaj spremembe, a brez avstrijskega vira, skušale doseči z aneksom k pogodbi.

Občina Muta, ki je ena od petih vključenih občin v 40 milijonov evrov vredni kohezijski projekt vodooskrbe v Zgornji Dravski dolini, želi namreč naknadno v projekt kot alternativo vodi iz črpališča vključiti šest hribovskih vodnih virov. Med temi je najmočnejši vodni vir, ki izvira v sosednji Avstriji in kmalu priteče na območje občine Muta. Zanj ima občina vsa potrebna dovoljenja.

Župan Mute Mirko Vošner vseskozi poudarja, da bi bila z uporabo gravitacijske vode cena vodooskrbe za končne uporabnike nižja, kot če bi uporabljali vodo iz črpališča. Ob tem zagotavlja še, da načrtovane spremembe v njihovi občini ne ogrožajo glavnih ciljev skupnega projekta ter da se s tem naložba ne draži.

A takšne spremembe projekta ni mogoče sofinancirati, so za STA pojasnili na ministrstvu za okolje in prostor, kjer so kot posredniški organ pri tem projektu takšno vlogo petih koroških občin v začetku letošnjega decembra zavrnili. Kot so še pojasnili, je za takšno spremembo treba poslati novo vlogo za sofinanciranje projekta iz kohezijskih sredstev.

A občine nove vloge za sofinanciranje projekta iz kohezijskih sredstev niso pripravljene vlagati, saj bi to projekt, ki je v polnem teku od leta 2016, lahko zapletlo.

Na zadnji seji programskega sveta za ta projekt so se župani dogovorili, da bodo spremembe, ki so nekatere predvidene tudi v drugih občinah, ne le na Muti, poskušale doseči s podpisom aneksa k osnovni pogodbi, v predlagane spremembe pa bodo vključili tudi pet hribovskih vodnih virov na območju Občine Muta, ne pa tudi vira iz Avstrije.

A Občina Muta se avstrijskemu viru kljub temu ne odreka. Kot je za STA danes pojasnil Vošner, ga bodo poskušali urediti skozi kakšno drugo obliko sofinanciranja, v najslabšem primeru pa sami.

Sicer pa mora predlog aneksa k osnovni pogodbi, ki ga zdaj pripravljajo, najprej s tehnične plati pregledati pristojni inženir, nato pa ga bodo posredovali v presojo ministrstvu za okolje in prostor, je povedal Vošner. Ob tem je glede priprave aneksa pojasnil še, da je med župani še odprta dilema, ali naj v ta aneks vseeno vključijo izgradnjo vodovoda do meje z Avstrijo, ne pa tudi priključitve na avstrijski vodni vir.

Medtem je gradnja sodobnega vodovodnega sistema v občinah - poleg Mute še v občinah Podvelka, Radlje ob Dravi, Vuzenica in Dravograd - v polnem teku. Vodovodne cevi so večinoma že položene, izvajalce pa čakajo še dokončanje nadzornega centra v Radljah ob Dravi, manjka še strojna oprema v črpališčih in vodohramih, obnoviti je treba tudi nekatere obstoječe stare objekte (vodohrame), o čemer se še pogovarjajo, je za STA povedal vodja projekta Marko Verčnik z Občine Dravograd, ki jo vodilna občina pri projektu.

Koroške občine so doslej rok za končanje projekta z uradnim imenom Oskrba s pitno vodo v porečju Drave - 3. sklop enkrat že podaljšale, in sicer do 30. aprila 2019. Kot zdaj kaže, bodo morale zaprositi še za eno podaljšanje. Neto vrednost projekta je 40 milijonov evrov (bruto okoli 50 milijonov), sofinancirata ga država in evropski kohezijski sklad, glavni izvajalec del pa je podjetje Riko.