c S
V žalskem Juteksu dogovor o občutnem dvigu plač 18.12.2018 11:14 Žalec, 18. decembra (STA) - Stavkovni odbor delavcev žalskega Juteksa je ob pomoči Konfederacije slovenskih sindikatov z vodstvom podjetja dosegel sporazum o dvigu plač. Najnižje plačani delavec v podjetju bo po novem od 1. januarja imel izhodiščno bruto plačo v višini z zakonom določene minimalne plače 886,63 evra, kar je bila osnovna stavkovna zahteva.

Dosežena plača za zaposlene tako predstavlja 58 odstotkov višjo plačo od dosedanjih plač in 86 odstotkov višjo plačo od določene plače za prvi tarifni razred s kolektivno pogodbo kovinske industrije, je zapisano na spletnih straneh omenjenega sindikata.

Po navedbah Konfederacije slovenskih sindikatov so zaposleni v Juteksu zadovoljni z doseženim na dolgim in napornih pogajanjih. Lastnik Juteksa, to je od leta 2012 belgijska družba Beaulieu International, in vodstvo podjetja so kljub težkim pogojem na trgu prisluhnili zaposlenim in poskrbeli za njihovo dostojno plačilo.

Zadnja dva meseca so v Juteksu tekla pogajanja med stavkovnim odborom in vodstvom podjetja, v pogajanja pa so bili vključeni tudi predstavniki omenjene sindikalne konfederacije. Ob upoštevanju poslovnih ciljev in dolgoročne strategije podjetja je bil dosežen dogovor o stavkovnih zahtevah zaposlenih.

Po treh napornih sestankih je prišlo do dogovora, na podlagi katerega se je podpisal aneks k podjetniški kolektivni pogodbi. Iz dogovora izhaja, da se izhodiščne plače po tarifnih razredih v podjetju povišajo. S prvim januarjem 2019 bodo tako najnižje plačani delavci imeli izhodiščno bruto plačo v višini 886,63 evra, kot bo v naslednjem letu višina zakonsko določene minimalne plače.

Ker je bila med pogajanji ves čas prisotna želja vodstva podjetja, da se razmerja med tarifnimi razredi ohranijo, so se posledično s podpisanim aneksom sorazmerno dvignile plače vsem zaposlenim. Plača v sedmem tarifnem razredu, torej diplomiranega inženirja, se je tako dvignila s 1216,16 evra na 1779,26 evra. Pri najnižje plačanem delavcu gre tako za 58-odstotni dvig izhodiščne plače, pri diplomiranem inženirju pa za 46-odstotno povečanje.

Kolektivna pogodba kemijske industrije, ki za podjetje zaradi odpovedi s strani delodajalca veljala do 30. marca 2014, je določala najnižjo osnovno plačo 476,61 evra, za diplomiranega inženirja pa 1097,55 evra. Plače v Juteksu bodo od novega leta tako za najnižje plačane od zadnjih veljavnih po kolektivni pogodbi dejavnosti višje za 86 odstotkov, pri diplomiranem inženirju pa za 62 odstotkov, so še navedli v Konfederaciji slovenskih sindikatov.

Juteks, ki se ukvarja s proizvodnjo talnih oblog, je po zadnjih razpoložljivih podatkih lani sicer ustvaril 42,6 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje, kar je bilo 3,9 odstotka več kot leto prej. Čisti lanski dobiček je v letu 2017 dosegel 5,1 milijona evrov, medtem ko je bil leta 2016 dosežen v višini 5,8 milijona evrov.

Družba je imela konec leta 2017 zaposlenih 160 delavcev.