c S
Gospodarsko razpoloženje v Nemčiji s četrtim zaporednim poslabšanjem 18.12.2018 11:03 München, 18. decembra (STA) - Razpoloženje v nemškem gospodarstvu se je poslabšalo četrti mesec zapored. Indeks, ki ga izračunava münchenski inštitut za gospodarske raziskave Ifo, se je na mesečni ravni znižal za eno točko na 101 točko. Podjetja so manj zadovoljna s trenutnim stanjem, slabša so tudi pričakovanja glede prihodnjih razmer.

"Nemško gospodarstvo je pred bolj skromno praznično sezono," je ocenil predsednik Ifa Clemens Fuest.

Občutneje se je poslabšalo razpoloženje med podjetji v predelovalnem in storitvenem sektorju. V Inštitutu so izpostavili, da so pričakovanja v predelovalnem sektorju prvič po maju 2016 zdrsnila v negativno območje, tako da so podjetja že navzdol popravila svoje načrte glede proizvodnje. Ocena trenutnih razmer se je prav tako malenkost poslabšala, a ostaja na razmeroma visoki ravni.

Nekoliko manjše je bilo poslabšanje indeksa v sektorju trgovine na drobno, ki ga za zdaj še poganjata dobro stanje na trgu dela z visoko zaposlenostjo in ugoden dohodkovni položaj nemških gospodinjstev.

V gradbeništvu medtem indeks po padcu v novembru ostaja na enaki ravni.

Tokratna objava je le še en dokaz, da nemški gospodarski motor v luči povečane negotovosti v svetu izgublja na moči. V tretjem trimesečju se je BDP na četrtletni ravni celo nekoliko zmanjšal, napovedi za rast močno izvozno usmerjenega nemškega gospodarstva v tem in prihodnjem letu pa so se poslabšale.