c S
Evropski indeksi se barvajo rdeče 18.12.2018 10:20 Frankfurt/London/Pariz, 18. decembra (STA) - Indeksi na evropskih borzah danes drsijo večinoma navzdol. Napetost na trgih vlada zaradi negotovega nadaljnjega razvoja brexita in usode pogajanj med Evropsko komisijo in Italijo glede proračuna.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 izgublja približno tretjino odstotka. V Frankfurtu je DAX tik pod gladino, v Parizu je CAC 40 zdrsnil za 0,4 odstotka, v Londonu pa je FTSE 100 pol odstotka pod izhodiščno vrednostjo.

Vlagatelji čakajo, kaj bo odločila ameriška centralna banka, ki danes začenja dvodnevno zasedanje. Pričakovati je, da bo ključno obrestno mero, ki se sedaj giblje med 2,25 in 2,50 odstotka, četrtič letos zvišala za 0,25 odstotne točke. Pri tem ji diha za ovratnih predsednik ZDA Donald Trump, ki mu zviševanje ni po godu.

Negotovost na trgih vlada tudi zato, ker se rast največjih svetovnih gospodarstev ohlaja. V Evropi to nakazuje upad nemške industrijske proizvodnje, večji padec rasti italijanskega gospodarstva v tretjem letošnjem četrtletju od pričakovanj.

Na azijskih trgih k tem negotovostim prištevajo še čakanje na to, kaj bo glede denarne politike odločila japonska centralna banka, in kaj se dogaja s kitajskim gospodarstvom. Borzniki so pričakovali napoved kakšnih reform ali načrtov, kitajske oblasti pa so napovedale le nadaljnje odpiranje tamkajšnjega gospodarstva.

Indeksi na vodilnih azijskih borzah so se znižali. Najbolj ali 1,8 odstotka sta izgubila osrednja indeksa na Japonskem in v Singapurju, indeksi v Južni Koreji, Hongkongu, Šanghaju in v Avstraliji pa so izgubili med 0,4 in 1,2 odstotka.