c S
Pogajanja med Brusljem in Rimom glede proračunskega predloga še potekajo 18.12.2018 10:19 Pariz/Rim, 18. decembra (STA) - Pogajanja med Evropsko komisijo in Italijo glede predloga italijanskega proračuna za prihodnje leto se nadaljujejo in naj bi trajala še nekaj dni. Kot je v pogovoru za radijsko postajo RTL povedal evropski komisar za gospodarske in finančne zadeve Pierre Moscovici, si z vsemi močmi prizadevajo, da proti Italiji ne bi bilo treba sprožiti postopka.

Italijanski premier Giuseppe Conte je Evropski komisiji minuli teden predstavil nov kompromisni predlog proračuna za prihodnje leto, v katerem je Rim znižal predviden proračunski primanjkljaj na 2,04 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP). Komisija je prvotni italijanski proračunski predlog namreč zavrnila, ker je ta določal, da bo proračunski primanjkljaj prihodnje leto predstavljal 2,4 odstotka BDP, potem ko je prejšnja italijanska vlada predvidela primanjkljaj v višini 0,8 odstotka BDP.

Moscovici je minuli teden dejal, da gre za korak v pravo smer, a s predlogom še ni zadovoljen. Danes je v pogovoru za RTL zagotovil, da se komisija in Italija dan in noč trudita, da bi našli pot za uskladitev načrtov ekonomske politike populistično usmerjene vlade v Rimu s proračunskimi pravili, ki veljajo v EU.

"Delamo, da Italija ne bi bila kaznovana. Gojim upanje, da bo na koncu tako," je po poročanju tujih tiskovnih agencij dejal Moscovici. Komisija je namreč zaradi neustreznega proračunskega predloga pred dnevi presodila, da je utemeljen postopek proti Italiji zaradi presežnega javnega dolga, ki je v absolutnih številkah največji v evrskem območju. Članice območja evra so to stališče podprle, tako da komisija lahko pripravi predlog za sprožitev postopka.

Contejeva vlada, v kateri sicer ključno vlogo igrata vodji koalicijskih Gibanja petih zvezd in Lige Luigi di Maio in Matteo Salvini, je za znižanje predvidenega primanjkljaja predvidela prihranke v višini štirih milijard evrov, a očitno bodo za dogovor z Brusljem potrebni še dodatni.

Še pred božičem je sicer načrtovano glasovanje o proračunskem predlogu v italijanskem senatu, kjer naj bi vlada na proračun vezala svojo zaupnico, da se tako izogne razpravi o več kot 4000 vloženih dopolnilih.

Komisar je bil sicer v zadnjih dneh tudi tarča glasnih kritik iz slovenske zahodne sosede, ker je dejal, da Francija, kjer je predsednik Emmanuel Macron pod pritiskom splošnega nezadovoljstva in protestov gibanja t. i. rumenih jopičev napovedal dvig minimalne plače na stroške države in nekatere ukrepe za davčno razbremenitev, zaradi česar bo država prihodnje leto beležila javnofinančni primanjkljaj nad maksimalno dovoljenimi tremi odstotki BDP, ne bo deležna sankcij.

Pojasnil je, da sta francoska in italijanska zgodba različni. V Franciji gre po njegovih besedah za izredne ukrepe v luči socialnih razmer, ki bodo imeli kratkoročne učinke le v naslednjem letu, v italijanskem primeru pa gre za triletni načrt ekonomske in javnofinančne politike.

Di Maio je sicer danes po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA napovedal, da bo vlada januarja predstavila tudi program naložb v vrednosti petih milijard evrov, ki naj bi odgovoril na potrebe po obnovi infrastrukture po vsem italijanskem škornju.