c S
Komisija DZ znova prekinila točko o kandidatki za nadzornico SDH 18.12.2018 09:56 Ljubljana, 18. decembra (STA) - Mandatno-volilna komisija DZ je znova prekinila obravnavo vladnega predloga, da se v nadzorni svet SDH imenuje predsednico uprave Pokojninske družbe A Karmen Dietner. Minister za finance Andrej Bertoncelj je članom danes pojasnjeval, zakaj je predlagana boljša od še dveh možnih kandidatov, a ti o predlogu vendarle še niso odločili.

Mandatno-volilna komisija je v četrtek prekinila obravnavo vladnega predloga za imenovanje nadzornice Slovenskega državnega holdinga (SDH), ker je želela, da vlada dopolni predlog. Ta je to storila v petek, a v njem, kot je danes pojasnil predsednik komisije Ivan Hršak (DeSUS), ni obrazložila, zakaj je Dietnerjeva najprimernejša med tremi možnimi kandidati, ki jih je ministru priporočila strokovna komisija za izbor.

Ker je bil Bertoncelj danes navzoč na seji mandatno-volilne komisije, je članom sam odgovoril na to vprašanje. A ker podatki o neizbranih dveh kandidatih niso javni, je Hršak sejo zaprl za javnost. Ti za razpravo niso imeli veliko časa, ker se je kmalu nato začela redna seja DZ. Točko so prekinili, njeno obravnavo bodo najverjetneje nadaljevali v sredo.

Nadzorni svet SDH je izgubil enega člana z Bertoncljevim odhodom na mesto ministra. Zakon o SDH predvideva petčlanski nadzorni svet, sedaj so v nadzornem svetu predsednik Damjan Belič ter člani Duško Kos, Igor Kržan in Janez Vipotnik. Ime novega kandidata predlaga minister vladi, ta predlog pošlje v DZ. Kandidat za potrditev na mesto nadzornika SDH v DZ potrebuje vsaj 46 glasov.