c S
Svet EU za kmetijstvo tudi o napredku pogajanj na področju reforme skupne kmetijske politike 18.12.2018 07:37 Bruselj, 17. decembra (STA) - Ministri EU, pristojni za kmetijstvo, so na zasedanju Sveta EU danes obravnavali poročilo o napredku pri pogajanjih o reformi skupne kmetijske politike. Kmetijska ministrica Aleksandra Pivec je izpostavila, da je ključno vprašanje še vedno vezano na obseg sredstev. Slovenija je kritična do predloga poenotenja neposrednih plačil na podlagi površin.

"Slovenija je kritična do predloga nadaljnjega poenotenja neposrednih plačil med državami članicami, na podlagi površin, brez da se pri tem upošteva druga relevantna dejstva," so sporočili z ministrstva. "Nedvomno je ključno vprašanje vezano na obseg sredstev za skupno kmetijsko politiko, saj brez denarja ne bo mogoče dosegati višjih ciljev, ki smo si jih zastavili. To velja tako za neposredna plačila, kot za sredstva za razvoj podeželja, ki se med seboj dopolnjujejo," je še dodala ministrica.

Ministri so se danes seznanili tudi s pomenom biogospodarstva, ki predstavlja veliko priložnost za razvoj podeželja, ta potencial pa ostaja še neizkoriščen. V Sloveniji je biogospodarstvo del širše politike prehoda v zeleno gospodarstvo. Po besedah ministrice Slovenija to vidi kot odgovor na razvojne izzive današnje družbe. "Med prepoznanimi potenciali za prehod v zeleno gospodarstvo je tudi trajnostno upravljanje z viri, zelene prakse v kmetijstvu, kot mnogo drugih, širših elementov, kot je zeleno javno naročanje, zelena delovna mesta, zelena proračunska reforma," je naštela ministrica.

V Sloveniji sicer v okviru nacionalnega raziskovalnega projekta raziskujemo, kakšno je trenutno stanje na področju biogospodarstva, kakšna je izkoriščenost virov in kje so vrzeli v razvoju. "Povezati želimo tudi razne akterje in skupaj z njimi razviti scenarije razvoja biogospodarstva v Sloveniji, vključno s predlogi ukrepov za prehod v biogospodarstvo," je dejala Pivčeva. Po njenem mnenju so predlagane aktivnosti akcijskega načrta ustrezno zastavljene, posebej pa Slovenija pozdravlja, da se v strategiji poudarja pomen varovanja opraševalcev za biogospodarski razvoj, za kar se Slovenija še posebej zavzema.

S področja ribištva bodo EU ministri danes in v torek skušali doseči politični dogovor glede predloga uredbe o določitvi ribolovnih možnosti za leto 2019 za nekatere staleže rib in skupine staležev rib, ki se uporabljajo za vode unije in za ribiška plovila unije v nekaterih vodah zunaj EU.