c S
Programski svet RTVS ni izglasoval razrešitve generalnega direktorja Kadunca 18.12.2018 07:37 Ljubljana, 17. decembra (STA) - Programski svet Radiotelevizije Slovenija (RTVS) na današnji seji ni podprl predloga nadzornikov zavoda za razrešitev generalnega direktorja Igorja Kadunca. Da bi ta predčasno odšel s položaja, bi moralo za razrešitev glasovati vsaj 15 od vseh 29 svetnikov, a jih je le 14. Podporo Kaduncu je izreklo 12 od 28 prisotnih svetnikov.

Največ očitkov nadzornikov na Kadunčev račun je bilo povezanih z neizvrševanjem sklepov nadzornega sveta. Kot je na seji navedel prvi nadzornik Andrej Grah Whatmough, si je radiotelevizija zaradi tega v letošnjem letu nakopala izgubo v višini 1,8 milijona evrov, v letu 2019 pa bo izguba iz rednega poslovanja znašala 6,4 milijona evrov.

Grah Whatmough je poudaril, da je nadzorni svet pri pregledu Kadunčevega delovanja v letu 2018 ugotovil kršitve štirih zakonov, kolektivne pogodbe in statuta RTVS ter tudi ustave. Po njegovih besedah je zaradi takega ravnanja zaupanje med nadzornim svetom in generalnim direktorjem nepovratno porušeno. Zatrdil je tudi, da predlog nadzornikov nima političnega ozadja.

Nadzorniki so Kaduncu očitali tudi nezakonito zaposlovanje, saj je po njihovih ugotovitvah sklepal pogodbe o zaposlitvi svojih najožjih sodelavcev brez vsaj interne javne objave prostega delovnega mesta oz. jih je sklepal mimo določil internih aktov. Na tak način naj bi zaposlil vsaj devet oseb, ki so bile pred tem že zaposlene znotraj RTVS.

Poleg tega je nadzorni svet Kaduncu navrgel, da se je letos brez podlage v programsko-produkcijskem in finančnem načrtu odločil za nakup domače televizijske nadaljevanke Mame 2, kar je terjalo dodatnih 240.000 evrov. Nadzorniki so mu tudi očitali, da jih je prepozno seznanil s sodelovanjem njegovega sina pri ustvarjanju filma Zavoda Blade produkcija, ki ga sofinancira RTVS.

Še pred glasovanjem programskega sveta je Grah Whatmough napovedal, da če ga bo po morebitni Kadunčevi razrešitvi kateri od svetnikov predlagal za v. d. generalnega direktorja RTVS, bo soglašal s kandidaturo.

Kadunc je na seji v zagovoru ocenil, da so dokumenti in postopki, ki jih je v zvezi s predlogom za njegovo razrešitev vodil nadzorni svet, večinoma nepregledni, nestrokovni in neverodostojni. Dejal je, da bi od tako pomembnega nadzornega organa vsekakor pričakoval, da to stori, ko bi imel v rokah pomembne in tehtne razloge.

"Predlog za razrešitev temelji na razlogih, ki po mojem mnenju in po mnenju več pravnih strokovnjakov v bistvu ne bi zadostovali niti za prekinitev pogodbe o zaposlitvi," je opozoril Kadunc in zavrnil trditev Grah Whatmougha, da so se nadzorniki odločili predlagati razrešitev generalnega direktorja po tehtnem premisleku.

"Tehtnega premisleka sploh ni bilo. Dva člana, ki sta glasovala po spornem glasovanju po mailu, nista bila udeležena v razpravi, kaj šele pri izmenjavi argumentov," je spomnil Kadunc. Po njegovih besedah pa "zaposleni vedo, da vodi hišo nekdo, ki ima osebno integriteto, ki pozna procese in ki razume tudi probleme zaposlenih".

Kadunc je zanikal tudi očitek nadzornikov v zvezi z nakupom nadaljevanke Mame 2. Zatrdil je, da je letošnji razpis dopuščal nakup, tudi zaradi preostanka finančnih sredstev, ki so ostala neporabljena. Po njegovih besedah je bil nakup predviden tudi v posebni strategiji.

V burni in na trenutke tudi glasni razpravi svetnikov je bilo po pričakovanju slišati tako podporo kot nasprotovanje Kadunčevi razrešitvi. Prišlo je tudi do medsebojnega obtoževanja svetnikov, zato je predsednik programskega sveta Ciril Baškovič za nekaj časa prekinil sejo, "da bi vsi skupaj globoko vdihnili in nadaljevali razpravo na spoštljiv način".

Kar nekaj svetnikov se je pri presoji Kadunčevega primera dotaknilo (ne)vmešavanje politike v delovanje RTVS. Tako je Lado Ambrožič opozoril, da se politika vselej "vse preveč vtika v to hišo". Po njegovih besedah je zato skrajni čas, da se število programskih svetnikov v prihodnje zmanjša vsaj za polovico.

Petra Ložar je dejala, da je Kadunčev zagovor ni prepričal, saj je na po njenem mnenju utemeljene argumente nadzornega sveta odgovoril z razlago, da je žrtev politične zarote stranke SMC. Marjan Dora pa ji je odvrnil, da je bil ravno v teh dneh deležen kar nekaj telefonskih klicev politike, tudi politikov SMC, naj vendarle podpre razrešitev generalnega direktorja.

Slišati pa je bilo tudi pozive svetnikov, naj se Kadunc in nadzorni svet spravita ter se s skupnimi močmi lotita nakopičenih težav, ki pestijo radiotelevizijo.

Svet delavcev RTVS je nasprotoval Kadunčevi razrešitvi. Kot je na seji pojasnila predsednica sveta Petra Bezjak, so ocenili, da so argumenti nadzornikov neprepričljivi in ne zadostujejo za razrešitev. Po njenih besedah generalnemu direktorju vsekakor ne ploskajo, mu pa priznavajo, da ima posluh za zaposlene.

Programski svet RTVS je sicer Kadunca izvolil za generalnega direktorja na seji 24. aprila 2017.