c S
Federal Reserve pred četrtim letošnjim zvišanjem ključne obrestne mere 18.12.2018 07:43 Washington, 18. decembra (STA) - Odbor za odprti trg ameriške centralne banke Federal Reserve (FOMC) danes začenja dvodnevno zasedanje. Ameriški gospodarski in finančni analitiki so si enotni, da bo odbor po zasedanju, ki se bo v sredo sklenilo z novinarsko konferenco predsednika centralne banke Jeroma Powella, še četrtič letos zvišal ključno obrestno mero za 0,25 odstotne točke.

Ključna obrestna mera, po kateri si banke čez noč posojajo denar, se je od praktične ničle s konca leta 2008 doslej počasi povzpela na razmerje med 2,0 do 2,25 odstotka, zadnje letošnje povišanje pa naj bi jo privedlo na med 2,25 do 2,50 odstotka. Predsednik ZDA Donald Trump je sicer v ponedeljek še okrepil pritisk na centralno bank, naj pusti obresti pri miru.

FOMC je začel obresti po veliki finančni krizi in recesiji leta 2008 višati šele konec leta 2015. Še zadnje letošnje povišanje je potrebno zaradi varovalke pred pospešeno rastjo inflacije in tudi proti špekulacijam, ki se krepijo zaradi nizkih obresti.

Vendar pa se vsi s tem ne strinjajo in podobno kot Trump menijo, da FOMC po nepotrebnem zavira gospodarsko rast. Za Trumpa je pomembno, da se rast nadaljuje do leta 2020, ko se bo podal na volitve za nov predsedniški mandat.

Predsednik Feda Powell je sicer konec prejšnjega meseca pohvalil trdnost ameriške ekonomije in med drugim povedal, da si bo Fed morda prihodnje leto vzel malce premora z višanjem obresti, da oceni posledice sedanje politike.

Pretirano višanje obrestnih mer namreč lahko pretirano zavre gospodarsko rast in povzroči recesijo, vendar je ključna obrestna mera, po kateri si banke čez noč posojajo denar, trenutno na med 2,0 in 2,25 odstotka, ekonomisti centralne banke pa so izračunali, da bi bila nevtralna obrestna mera, na katero ciljajo, triodstotna.

Inflacija je sicer sedaj na ciljni vrednosti dveh odstotkov na leto, gospodarska rast se nadaljuje z rekordnim zaposlovanjem in nizko stopnjo brezposelnosti.