c S
Več kot polovica proračuna celjske občine za leto 2019 v naložbe 17.12.2018 15:45 Celje, 17. decembra (STA) - Več kot polovica proračuna celjske občine za leto 2019, ki bo težak okrog 75 milijonov evrov, bo namenjena za naložbe. Med večje projekte je celjski župan Bojan Šrot na današnjem prednovoletnem druženju z novinarji uvrstil podjetniški inkubator Generator, vreden 5,5 milijona evrov. Zanj je občina prejela 2,9 milijona evrov evropskih sredstev.

Po Šrotovih besedah bodo v Generatorju med drugim uredili zabavno-tehnološki park, od katerega pričakuje, da bo pripomogel k živahnosti v celjskem mestnem jedru, pa tudi, da se bo zaradi projekta čim več mladih odločilo za naravovarstvene poklice.

Kot je dodal župan, zelo intenzivno delajo tudi na projektu kolesarskih povezav; v prihodnjih letih naj bi jih tako celjska občina uredila še 30 kilometrov. Šrot pričakuje, da bo celotna Savinjska regija do izteka aktualne finančne perspektive dobro pokrita s kolesarskimi povezavami.

Ocenil je tudi, da je letos uveden projekt Kolesce dobro zaživel, saj je celjska občina vanj pritegnila tudi osem občin v regiji.

Šrot napoveduje, da se bo prihodnje leto v Dečkovem naselju začela gradnja bloka s 135 stanovanji. Vrednost te naložbe je ocenil na 13 milijonov evrov, dva milijona evrov pa bo treba prispevati še za komunalno opremo.

Celjska občina se bo prihodnje leto lotila tudi dograditve kanalizacijskega omrežja, ki bo vredna 8,5 milijona evrov. Tam, kjer omrežja ni, pa občina sofinancira gradnjo malih čistilnih naprav.

V letu 2019 naj bi občina končala gradnjo severne vezne ceste. Projekt je vreden okoli dva milijona evrov, četrtino sredstev pa občina pričakuje iz evropskih skladov. Prihodnje leto se bo začela tudi gradnja prizidka k Osnovni šoli Hudinja z 12 novimi učilnicami.

"Želimo si, da bi stekla tudi dokončna obnova Knežjega dvora, za katerega bi potrebovali od šest do sedem milijonov evrov. Verjamem, da bo tudi ob koncu te finančne perspektive državi ostalo nekaj neizkoriščenih sredstev, ki jih bo ponudila občinam z dobro pripravljenimi projekti," je še dejal Šrot.