c S
Šarec v luči zapleta s karavanškim predorom za spremembo zakonodaje 17.12.2018 14:34 Ljubljana, 17. decembra (STA) - Premier Marjan Šarec je v luči zapletov z izbiro izvajalca za gradnjo druge cevi karavanškega predora priznal, da zakonodaja "zagotovo ni dobra v vseh segmentih in bo treba določene zadeve spremeniti". Kot je dejal v odgovoru na poslansko vprašanje Zvonka Černača (SDS), konkretni postopek težko komentira, upa pa na čimprejšnji začetek gradnje.

Černača je zanimalo predvsem, kaj bo Šarec storil za zaščito interesov davkoplačevalcev, saj bo projekt zaradi zapletov po Černačevi oceni vsaj 14 milijonov dražji, kot bi bilo potrebno. Poslanec največje opozicijske stranke je prepričan tudi, da odločitev državne revizijske komisije, da turško podjetje Cengiz Insaat Sanayi ve Ticaret izloči iz razpisnega postopka, ni bila neodvisna in strokovna, pač pa izrazito politična. Pri tem je izpostavil, da so trije člani komisije obenem člani koalicijske SD.

Dars je sicer za izvajalca na razpisu izbral omenjeno turško podjetje, ki je poslalo ponudbo v vrednosti 89,2 milijona evrov. Ob tem je Černač poudaril, da gre za podjetje z milijardo dolarjev letnega prometa in z ustreznimi referencami. Nezakonitost razpisa je državna revizijska komisija utemeljila na formalnostih, ne pa na vsebini, je bil še kritičen Černač.

"Vsak, ki je kadarkoli izvajal investicijo, bodisi na ravni države, občine ali javnega zavoda, ve, kako te zadeve potekajo. Ve, da je že ne vem katera verzija zakona o javnem naročanju veljavna, pa vsi ugotavljamo, da še vedno ni optimalno," je dejal Šarec.

Poudaril je, da je državna revizijska komisija neodvisni organ, v katerega ne investitor ne izvajalec ne moreta posegati, ker bi s tem padel postopek. "To, da revizijsko komisijo obvladuje ena koalicijska stranka, je pač vaše mnenje, če imate kakšen konkreten podatek ali sum kakšnega kaznivega dejanja, pa prosim, da to podate na pristojne organe," je odgovoril Černaču.

Šarec je še dodal, da lahko kot premier v sodelovanju z DZ naredi to, da se zakonodaja pregleda in se določene pomanjkljivosti, ki zagotovo obstajajo, odpravijo oz. se zakonodaja izboljša.

Konkretnih postopkov sicer predsednik vlade ni komentiral, je pa izrazil upanje, da bi se tudi z naše strani ta cev začela čim prej graditi. "Kajti če bomo tudi tukaj zamudili, to zagotovo ne bo dobro za izkoriščanje naše geostrateške lege, ki je zelo pomembna tudi za mednarodni transport. Podobno kot je situacija pri drugem tiru," je v odgovoru na poslansko vprašanje še povedal Šarec.

Tudi ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek je ob robu današnje seje dejala, da bodo, a to bo veljalo za vnaprej, preverili zakonodajo, ki določa revizijske postopke. Kot je dejala, bodo videli, "ali se določene stvari da urediti tako, kot jih ima urejene sosednja Avstrija".

Glede Černačevih očitkov o tem, da državno revizijsko komisijo obvladuje ena koalicijska stranka, pa je Bratuškova dejala, da nima razloga, da ne bi verjela, da komisija dela tako kot mora delati. Je pa spomnila, da ni vlada tista, ki jo imenuje. "Škarje in platno ima v rokah en drug organ," je dejala. Člane komisije sicer imenuje DZ.