c S
Iz Efsija doslej za 69,5 milijarde evrov garancij 17.12.2018 14:32 Bruselj, 17. decembra (STA) - Naložbeni načrt za Evropo oz. Junckerjev načrt je po ocenah Bruslja spodbudil za 371,2 milijarde evrov naložb v Evropi. Za infrastrukturne projekte in programe financiranja malih in srednje velikih podjetij je bilo v okviru Evropskega sklada za strateške naložbe (Efsi) skupno odobrenih za 69,5 milijarde evrov garancij.

EIB je v okviru Efsija odobrila 511 infrastrukturnih projektov (52,7 milijarde evrov garancij), Evropski investicijski sklad (Eif) pa 500 sporazumov za financiranje malih in srednjih podjetij (16,8 milijarde evrov garancij). Sporazumi naj bi prinesli koristi 856.000 malim in srednje velikim podjetjem, so sporočili iz Evropske komisije.

V Sloveniji skupna finančna podpora v okviru Efsija trenutno znaša 161 milijonov evrov in naj bi mobilizirala dodatne naložbe v višini 927 milijonov evrov. Med konkretnimi projekti izstopa elektronski sistem cestninjenja za tovornjake, v okviru katerega je EIB Darsu odobrila posojilo v višini 51 milijonov evrov.

Prav tako potekajo pogovori, da bi Efsi z garancijami pristopil k financiranju drugega železniškega tira Divača-Koper.

EIB je sicer podpisala dogovore, v skladu s katerimi bo v okviru sklada Efsi podprla nove projekte v Italiji, na Portugalskem in v Nemčiji. Med njimi je posodobitev in razširitev letališča v Benetkah v vrednosti 150 milijonov evrov.