c S
V Tiku dodatek za preseganje norme izvzet iz minimalne plače 17.12.2018 14:31 Kobarid, 17. decembra (STA) - V kobariškem proizvajalcu medicinskih pripomočkov za enkratno uporabo Tik so v okviru socialnega dialoga z novembrom iz minimalne plače izključili dodatek za preseganje norme. Podjetju, kjer so zaposleni konec septembra opozorili na nizke plače, se obeta, da bo v celoti prešlo pod okrilje Certe v lasti Postojnske jame.

"Delavci, ki so presegli normo v novembru, so ta dodatek že prejeli poleg izplačila plače v mesecu decembru," je v današnjem sporočilu za javnost zapisala direktorica Tika Petra Borovinšek. To je bila tudi ena od zahtev septembrske opozorilne stavke. Pogajanja o zahtevi za zvišanje plač so tako končana, videti je, da gredo stvari v pravo smer, so mnenje sindikata danes povzele Primorske novice.

Tiku Kobarid, ki je v 85,52-odstotni lasti Certe, se obeta, da bo ta za 330.000 evrov prevzela 14,48-odstotni delež v tej družbi, ki je v lasti približno 440 zaposlenih in bivših zaposlenih. Kot je za Primorske novice povedal Marjan Batagelj, vodilni in eden od lastnikov Postojnske jame, so mu sicer ekonomisti ta nakup odsvetovali, a "se je odločil za ljudi, ki so Tik reševali".

Zaposleni in bivši zaposleni so ta delež pridobili s tem, da so svoje terjatve iz naslova prenizkih plač in regresa iz obdobja med letoma 1991 in 1996 leta 1998 spremenili v lastniški delež, da bi podjetju zagotovili nadaljnji obstoj, je povzel časnik. Ti naj bi svoj delež prodali do konca januarja, podporo predlogu je napovedalo več kot 91 odstotkov teh lastnikov.

Direktorica družbe je prepričana, da je preboj podjetja in izboljšanje finančnega stanja mogoče doseči postopoma, s skupnimi ukrepi, ki bodo izboljšali poslovanje, in z dvigom produktivnosti. Batagelj pa je ocenil, da bo za prihodnost podjetja, ki po njegovem ne more več životariti na tak način, bistveno to, da pridobi strateškega partnerja. "Strateški partner bo moral priti. Delamo na tem," je povedal za časnik.

Družba Postojnska jama je letos konsolidirala lastništvo v Certi Holding, ki je nekdaj obvladovala Certo. Certa obvladuje Hotel Cerkno s tamkajšnjim smučarskim središčem in termami, 85,52 odstotka kobariškega podjetja Tik ter četrtinski delež v tovarni elektrotermičnih aparatov Eta Cerkno.