c S
Dunajski Forum EU-Afrika naj bi dal zagon gospodarskim stikom med staro in črno celino 17.12.2018 13:28 Dunaj/Ljubljana, 17. decembra (STA) - Na Dunaju se bo drevi začel Forum EU-Afrika, ki ga gostita predsedujoči EU, avstrijski kancler Sebastian Kurz, in predsedujoči Afriški uniji, ruandski predsednik Paul Kagame. Uradni pogovori, ki se jih bo udeležil tudi slovenski premier Marjan Šarec, se bodo začeli v torek. Namen foruma je pospešiti gospodarsko sodelovanje med Evropo in Afriko.

Geslo foruma je Digitalizacija in inovacije, namen pa krepitev gospodarskega sodelovanja med Evropo in Afriko s poudarkom na inovacijah ter digitalizaciji, predvsem na področju kmetijstva, financ, zaposlovanja, trajnostnega dostopa do energije in e-uprave.

Forum naj bi tako doprinesel h krepitvi dialoga med evropskimi in afriškimi voditelji, predstavniki podjetij, inovacijskimi prvaki ter drugimi deležniki, s posebnim poudarkom na sodelovanju in gradnji partnerstev v digitalni dobi ter zagotavljanju blaginje in konkurenčnosti na obeh celinah, so ob tem sporočili iz kabineta predsednika slovenske vlade.

S pomočjo za razvoj Afrike si Evropa obeta tudi zajezitev migracij s črne na staro celino. Po napovedih Združenih narodov naj bi se prebivalstvo črne celine sicer do leta 2050 podvojilo, navajajo tuje tiskovne agencije.

Temi azil in begunci uradno nista na dnevnem redu, vendar avstrijske nevladne organizacije menijo, da se bodo voditelji o zajezitvi migracijskih valov iz Afrike pogajali ob robu foruma, zato so za drevi na Dunaju že napovedani protesti, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Forum se bo začel s slavnostjo večerjo, na kateri pričakujejo celoten vrh EU; predsednika Evropske komisije Jean-Claudea Junckerja, predsednika Evropskega parlamenta Antonia Tajanija in predsednika Evropskega sveta Donalda Tuska, voditelje številnih afriških in evropskih držav ter vodilne predstavnike globalnih podjetij. Med njimi ne bo nemške kanclerke Angele Merkel in francoskega predsednika Francoisa Macrona, bo pa v avstrijski prestolnici poleg Šarca med drugimi hrvaški premier Andrej Plenković.

Dvostransko srečanje premierjev Slovenije in Hrvaške ob robu foruma ni predvideno, bo pa imel Šarec na Dunaj nekaj dvostranskih srečanj z afriškimi voditelji.

V sklopu foruma bodo potekali tudi okrogle mize in srečanja B2B, ki se jih bodo udeležili tudi predstavniki sedmih slovenskih podjetij in Slovensko-nigerijska gospodarska zbornica.

Inovacije, ki naj bi bile ključ za razvoj Afrike, namerava Avstrija podpirati tudi z milijon evrov vredno nagrado, ki so jo poimenovali po bivšem generalnem sekretarju Združenih narodov Kofiju Annanu. Nagrado bodo drevi predstavili na Dunaju, prvič pa jo bodo po besedah avstrijskega kanclerja Kurza podelili prihodnje leto.