c S
Hitachi v nakup energetske enote švedsko-švicarskega ABB 17.12.2018 12:51 Tokio/Zürich, 17. decembra (STA) - Japonski industrijski koncern Hitachi je danes napovedal nakup 80 odstotkov enote za proizvodnjo opreme za energetska omrežja švedskega tehnološkega velikana ABB s sedežem v Švici. Za to bo odštel okoli 704 milijarde jenov (približno 5,5 milijarde evrov). Posel naj bi bil zaključen v začetku 2020, sledil naj bi odkup preostalega deleža.

Če bo posel izpeljan, bo to največja prevzemna transakcija japonskega velikana, ki je širše znan sicer po elektronskih napravah, a se v zadnjih letih osredotoča predvsem na razvoj in proizvodnjo tehnološke in strojne opreme za različne sektorje.

Hitachi želi s poslom okrepiti svoje mednarodne dejavnosti na področju energetike. Po integraciji dejavnosti ABB na tem področju v svojo skupino bi Hitachi postal drugi največji proizvajalec opreme za električna omrežja, po ameriškem General Electricu, poročajo tuje tiskovne agencije. Gre za dejavnost, ki postaja, tako kot telekomunikacijska omrežja, globalno vse bolj pomembna.

Energetska enota ABB sicer razvija in izdeluje tehnologijo za prenos elektrike in razne mehanizme za nadzor delovanja električnega omrežja.

Hitachi je z ABB sklenil tudi opcijo o nakupu preostalih nekaj manj kot 20 odstotkov enote za energetska omrežja, tako da bi postal 100-odstotni lastnik divizije z okoli 36.000 zaposlenimi, 100 proizvodnimi obrati in 200 komercialnimi pisarnami po svetu.

ABB, ki razvija tehnologije za energetski, predelovalni in transportni sektor, na drugi strani odgovarja na zahteve nekaterih velikih delničarjev po odprodaji te manj dobičkonosne enote. ABB, ki po vsem svetu zaposluje okoli 135.000 ljudi in je lani pridelal nekaj več kot 34 milijard evrov prihodkov, je tudi sredi strateške reorganizacije svoje strukture.