c S
Adecco z nasveti za iskalce kariernih priložnosti v letu 2019 17.12.2018 11:17 Ljubljana, 17. decembra (STA) - Povpraševanje po kadrih je letos po navedbah agencije Adecco na splošno, ne le v deficitarnih poklicih, večje od ponudbe na trgu. Po njihovem je za iskalce kariernih možnosti zdaj pravi čas za aktivno iskanje priložnosti in menjavo službe, saj ne morejo napovedati, kako dolgo bodo ugodne razmere še trajale.

Kot so sporočili iz skupine Adecco, ki je ponudnik rešitev upravljanja s človeškimi viri, je sedaj na trgu dela izbira za službe razmeroma velika, podjetja pa so pripravljena za kompetentne in izkušene kadre plačati več. Iskalcem novih priložnosti svetujejo, naj izkoristijo možnosti, ki jih ponujajo družbeni mediji, ter prednosti osebne komunikacije. Mladim svetujejo proaktivnost.

"V letu 2019 bodo med kadri z višjo izobrazbo najbolj iskani strokovnjaki IT, predvsem programerji, strokovnjaki za prodajo in finance, strojni tehniki, vsi tehnični profili, naravoslovni in farmacevtski strokovnjaki. Na poklicni ravni bodo podjetja potrebovala natakarje, kuharje, upravljalce CNC-strojev, ključavničarje, varilce, skladiščnike, viličariste in proizvodne delavce," so izpostavili.

Glede na usmeritev gospodarstva je po njihovem sedaj manj priložnosti za kandidate z izobrazbo družboslovnih smeri. Ti zasedajo nižje pozicije, kot jih pričakujejo glede na izobrazbo. Za boljše karierne priložnosti se morajo specializirati. Kot primer so navedli strokovnjake za digitalni marketing, ki so bili letos zelo iskani.

Po ocenah Adecca so letos k rasti najbolj pripomogla podjetja v farmaciji, avtomobilski industriji, turizmu in logistiki. Za leto 2019 pričakujejo, da bodo največ novih sodelavcev iskala logistična podjetja, iskani bodo skladiščniki, viličaristi in skladiščni manipulanti. Gradbeništvo bo nadaljevalo svoje dobro obdobje, avtomobilska industrija pa je v zadnjem času doživela manjši upad, ki se lahko nadaljuje.

Slovenska podjetja pomanjkanje kadra vedno bolj rešujejo z zaposlovanjem tujcev, ki pa ne zadostuje trenutnim potrebam. Konkurenca za kadre je globalna, saj se s podobnim pomanjkanjem kadrov soočajo tudi podjetja v drugih državah v regiji. Na slovenskem trgu dela nekaterih kadrov ne bo več, zato bodo podjetja predvidoma še naprej razmišljala o kandidatih iz tujine, so ocenili.