c S
Prva prejemnika certifikata A3C za invalidom prijazno spletno mesto Nakvis in Lidl 15.12.2018 09:28 Ljubljana, 14. decembra (STA) - Zveza društev slepih in slabovidnih in Inštitut za dobre vsebine sta danes podelila prva dva certifikata A3C - dostopno vsem, s katerim nagrajujeta primere dobrih praks dostopnosti spletnih informacij invalidom in ljudem z drugimi oviranostmi. Prejela sta jih Nacionalna Agencija RS za kakovost v visokem šolstvu (Nakvis) in družba Lidl Slovenija.

Omenjena zveza in inštitut certifikat A3C podeljujeta na osnovi presoje strokovne ekipe, ki jo sestavljajo strokovnjaki z okvarami vida in drugi strokovnjaki z večletnimi izkušnjami na področju dostopnosti. "Certifikat A3C temelji na mednarodno priznanih smernicah WCAG in je nadgrajen z mislijo na potrebe končnih uporabnikov," je pojasnil vodja presojevalcev Tilen Škraba.

Za zagotavljanje storitev, ki bi bile čim bolj prilagojene invalidom, slepim in slabovidnim ter ljudem z drugimi oviranostmi, si prizadevajo tudi na ministrstvu za javno upravo. "Zaradi tega smo ob prenovi storitev na državnem portalu e-uprava namenili pozornost in skrb, da so storitve prilagojene najnovejšim standardom in zakonodaji s tega področja," je dejal državni sekretar na ministrstvu Leon Behin.

Na inštitutu med najpomembnejše elemente zagotavljanja spletne dostopnosti uvrščajo ustrezno strukturo spletnega mesta in možnost izbire med ustreznimi barvnimi kontrasti, s čimer se prebiranje spletnih vsebin olajša slabovidnim in ljudem z disleksijo. Izrednega pomena so tudi primerne tekstovne alternative vsem netekstovnim vsebinam, kot so slike, videi, zvočni posnetki in obvodni elementi.

Družba Lidl je certifikat A3C dobila za spletno mesto Zdravko Lidl. Kot je opozorila vodja Lidlove službe za korporativno komuniciranje Tina Cipot, je bil pri zagotavljanju dostopnosti spletnega mesta eden ključnih izzivov dostopnost bogatih video vsebin in slikovnih galerij, ki so med drugim dobile tudi ustrezne tekstovne alternative.

Zasledovanje smernic za dostopnost spletnega mesta hkrati pripomore tudi k izboljšanju uporabniške izkušnje za uporabnike brez oviranosti, pa je poudaril direktor Nakvisa Franci Demšar.

Na zvezi in inštitutu so še dodali, da zanimanje za pridobitev certifikata A3C v Sloveniji narašča, kar je pozitiven signal za vedno večjo ozaveščenost na področju spletne dostopnosti. Certifikat bo v kratkem presegel meje Slovenije in zaživel tudi na Hrvaškem.